Vi börjar med gårdagskvällen. Puccinis Turandot på Covent garden blev det. Mycket fint. Vi började med att stiga av bussen en bit ifrån, för att få en liten promenad. Så tappade vi förstås bort oss. Den delen av London kan vara förvirrande. Hoppade på en taxi, när vi insåg att tiden kräver det.

Operahusets äldre del har tydligen byggts efter en brand under medlet av 1800-talet. En labyrint utan like. Vi tappade bort oss där också, ärligt talat, men personalen var vänlig och hjälpte. Skumppan fixade sig och allt var bra.

Operan rymmer dryga 2000 personer. Det var fullsatt. Musiken var toppen. Satt och funderade på det här med opera. Librettot berättar ofta en märklig historia, medan musiken kan vara gudomlig. Så också i Turandot, där man mer eller mindre skulle ha kust att strypa den elaka och enfaldiga prinsessan och frigöra Calaf för bättre öden. Nåja. Världen funkar sällan som man skulle organisera det om chans gives.

Hur är det med hemmalaget, operan i Helsingfors? Bara bra! Vi har en enormt duktig operakör, fina solister, bra klang i orkestern. Vi behöver absolut inte skämmas. Nyttigt att jämföra ibland. Bilderna nedan är plåtade av äkta hälften. Hon är bra på den biten.

20140218-090512.jpg

20140218-090549.jpg

Nu in till centrum. Sedan par och museirunda. Senare afternoon tea i orangeriet i Kensington garden. Jo! Bordet är beställt. Via paddan förstås!