Läste häromdagen en rapport om amerikaners allmänbildning. Enligt rapporten trodde ca 18 % av de tillfrågade att solen kretsar kring jorden och ungefär en lika stor del av befolkningen visste inte att USA vann sin självständighet som en brittisk koloni.

Om det här stämmer, hisnar det för en lärare. På något sätt ställer jag mig tvivlande. Jag brukar pina mina egna nybörjarfysiker med snabbtester av olika slag. Ingen (!) av dem har missat det faktum att jorden kretsar ett varv runt solen på ca ett år. Nu kunde man ju påstå att gymnasieeleverna är en utvald skara. Nja! Gymnasiebenägenheten är hög i Finland. Om okunskapen om dylika ting skulle vara utbredd, borde jag hitta åtminstone något exempel på det!!

Bloggaren tröttnar en aning på historier om dumma amerikaner. Samhället där kan ha sina sidor. Skillnaden mellan fattiga och rika är säkert stor, inkomst- och bildningsfördelningen snäv. Men ändå. USA har flera ytterst högt rankade universitet och högskolor, fungerande industrier osv. Jag skulle förstås unna landet en lite liberalare socialpolitik, men ett  samhället där tillåts kritiseras. Så länge den möjligheten finns, har vi kvar lite hopp. Dessutom finns där förändringstrender, ser det ut som! Är förstås ingen expert på USA. Har varit där ett antal gånger som turist och konferensdeltagare. Stötte åtminstone inte då på någon påfallande grad av enfald hos någon! Inte mera än här hemma.

En ständigt återkommande rolig historia berättar hur lite amerikanerna vet om världen utanför USA. Man kan inte peka ut Europa på kartan, man vet inte var Irak, där man krigat, är osv. Kanske borde vi lite vända på steken. Bloggaren brukar ibland roa sig med appar där man försöker placera ut delstaterna på en karta över USA. Det gick uselt i början! Kusterna klarade jag av, men inlandet var bokstavligen ett vitt område på den kartan. Ibland värderar vi kunskap väldigt lokalt!

I länken ovan påstås det också att t.ex. Tyskland och England inte klarade sig ett dugg bättre än USA. Så det så. Skulle vara intressant att se en undersökning här hemma!

Konsten att planera gallup är inte lätt. Frågorna måste vara lämpliga. Samplet, den grupp som utfrågas, måste väljas med expertis osv. Kan det vara fel på galluppen i länken? Man skulle villa hoppas det!

Om det nu i alla fall är så, att var femte person inte har ett hum om hur solsystemet är uppbyggt, frågar man sig vilka dessa ”okunniga” är. Kan det vara de medborgare som är utstötta, fattiga, utan jobb och skolning. de som egentligen givit upp och inte bryr sig! Sådana människor finns givetvis i alla samhällen. Men är de i storleksordningen 20 % av oss?

Bloggaren funderar! Kämpar på i laboratoriet. Skulle vilja tro på en högre grad av bildning!