Undrar hur många av oss som känner till namnet C.P. Snow i dag! Här är en liten källhänvisning. För att sammanfatta. Snow var en brittisk fysiker, som förundrade sig över det här med allmänbildning.

Den 7 maj 1959, höll han en föreläsning, som väckte en ivrig samhällsdebatt. Snow kritiserade det brittiska skolsystemet, som kraftigt byggde på klassiska studier och allmän humaniora. Han hade tidigare i sitt liv provocerats av personer som ansåg naturvetare sakna allmänbildning, då de inte fördjupat sig tillräckligt på dessa områden. Snow brukade kontra med att be kritikerna berätta vad termodynamikens andra huvudsats går ut på. Han ansåg att den huvudsatsen är fysikens/kemins motsvarighet till Shakespeare inom litteraturen och engelska språket!

Bloggaren har för länge sedan läst en utskrift av Snows berömda tal. Undrar om jag inte sett någon sorts filmatisering av det också??

I dagens läge, skulle det kanske vara bra att tänkas igenom talets innehåll på nytt. Vi är inne i en diskussion, där nya timfördelningar och läroplaner spökar vid horisonten. I sociala media ser man främst humanister försvara fortet! Jag förstår dem. Vill dem ingenting illa! Råkar vara gift med en humanist som jag har ytterst stor respekt för. Vi kommer överens i dessa frågor. Men… Hon respekterar mig med! Aldrig någonsin har hon gjort sig märkvärdig över det vi jobbar med på respektive håll. Skulle vara skönt att kunna förhålla sig så till flera människor!!!

Som naturvetare vill jag också bevaka situationen. Dags för att rasera gränsen mellan de två världarna kanske? Att genomleva en ny miniatyrrenässans? Bygga upp en kultur som bygger på respekt och intresse också för det som ligger utanför det omedelbara personliga synfältet? Det kunde vara något att bygga på!