Eller inte riktigt! Wikipedia säger följande om termen ode:

”Ode (klassisk grekiska: ὠδή) är en högstämd lyrisk dikt. Det är en hyllningsdikt, ofta skriven rimmandes. Från början var det en grekisk dikt avsedd att framföras som ett ackompanjerat recitativ men har sedermera kommit att betyda hyllningsdikter som efterliknar det klassiska mönstret.”

Bloggaren tänker inte rimma! Kallar ändå krian för en hyllning!

Dagens Helsingin Sanomat skriver om en kartläggning av det finskspråkiga Wikipedia. Artikeln hittar man här. Enligt rubriken är detta elektroniska uppslagsverk betydligt bättre än sitt rykte. Framför allt pålitligheten gavs goda poäng. Wikipedia klarar sig bra i jämförelse med det klassiska uppslagsverket i bokform. Sådana ges inte ens ut i Finland mera.  Den senaste utgåvan av ett klassiskt uppslagsverk är från år 2011. Kartläggningen baserar sig på 134 artiklar om det ena och det andra. Dessa har utvärderats av experter. Hänvisar till artikeln för den som gillar detaljer.

Jag har fascinerats av konceptet bakom Wikipedia ända sedan starten. Ett dynamiskt uppslagsverk! Fantastiskt! Vem som helst kan göra ändringar om någonting inte stämmer, är ofullständigt eller vinklat på något sätt. Eftersom många av dem som bidrar är amatörer, krävs en viss kontroll, men ändringar sker! Det vet jag. Har själv skrivit om några saker, t.ex. i texten om min arbetsplats, Brändö gymnasium, och min grannkyrka, Kannelmäen kirkko,  i Helsingfors.

Ett klassiskt statiskt uppslagsverk föråldrades medan trycksvärtan torkade. Wikipedia kan uppdateras på momangen  av den som vill satsa. Och många ser ut att bidra.

Nu är jag inte så förbaskat naiv att jag okritiskt tror på allt jag kan läsa i W. Då skulle jag inte heller hålla ögonen uppe efter saker som måste slipas. Men stor nytta av uppslagsverket har jag. Varje dag de facto.

Jag minns kritiken får några år sedan. ”Det där kommer aldrig att lyckas”! ”Man kan aldrig att kunna lita på det där internet”! Med mera…  Se bara var vi är idag!

Jag skulle gärna se 134 artiklar väljas ut i ett klassiskt uppslagsverk. Dessa artiklar skulle sedan analyseras på motsvarande sätt. Jag betvivlar starkt att de skulle vinna kampen!!

För mig är Wikipedia ett exempel på nya tiders möjligheter. Allt nytt är inte nödvändigtvis bra. Inte allting gammalt heller!