Bloggaren är ute och seglar. Allt som allt ca 175 personer deltar i ett årligt seminarium. Det kallas De Finlandssvenska Fysik- och Kemidagarna. Temat för år är ”Miljö och hållbar utveckling”. Vi har haft en intressant fredagseftermiddag med fina föreläsningar.

Det som främst fastnat i minnet var en briljant föreläsning om nanomediciner för diagnostik och terapi (Jessica Rosenholm, Åbo Akademi) och aerosolers klimatinverkan (Mikael Elm, Helsingfors universitet). Vi fick också höra om ny acceleratorteknik, CLIC – Compact LInear Collider – (Stefan Parviainen, Helsingfors iniversitet) och mycket annat intressant.

Man kunde tycka att det här med miljö är ett uttjatat tema, men nej. Det finns mycket att spinna på i frågan. Johan Silén från Helsingfors universitet talade om klimatet och miljön. Han uttryckte det som så att vi människor är den här planetens trädgårdsmästare. Om vi missköter vår uppgift har vi oss själva att skylla.

Idag, lördag, ska vi besöka Stockholms universitet. Sedan mera program på båten.

Mina finskspråkiga kolleger har ibland uttryckt en viss avund över hur vi finlandssvenskar umgås. Forskare vid högskolorna, proffsakademiker på fältet, lärare och studerande umgås under fria former med varandra. Mycket diskuteras och i sikter fördjupas. Det är fint.

Vi diskuterade också det kommande realprovet i fysik. Där finns spännande saker att vänta på. Ska berätta mera i senare inlägg.

Nu ut i Stockholms akademiska värld!

20131123-085818.jpg