En av de observationer man gjort inom astrofysiken, är att vår ”vanliga” materia inte räcker till. De atomer bloggaren och läsaren består av är exempel på sådan materia. Likaså jordklotet vi vandrar omkring på och solen som skiner. I universum är denna materia inte ensam. Den beräknas utgöra ca 5 % av helheten!! Vad är resten? Man talar om mörk materia, ca 25 % och mörk energi som utgör det som blir över.

Man vet inte riktigt vad den mörka materian består av. Spännande artiklar dyker upp nu och då. Nu ska bloggaren komma med ett anspråkslöst bidrag i höstmörkret. Kanske kan en liten del förklaras med hjälp av mörka cyklister??

Åkte till jobbet! Med buss – vilket jag bara nämner så ingen alternativmänniska skulle kalla mig gammal bilgubbe med hatt. Helsingfors sparar på vägbelysningen här och där. Det är mörkt med besked. Dessutom regnar det. Vad rör sig i mörkret? Jo, en cyklist. En svartklädd sådan. Utan reflexer varken på sig själv eller cykeln. Ingen belysning heller. Ca10 m till höger löper en cykelväg med svag belysning, men nej! På körbanan ska man vingla fram! Busschauffören lyckades få syn på fanskapet innan det smällde. Han sade en längre ramsa på sitt hemlands säkert till vardags vackra språk.

Kanske bidrar cyklisterna till den mörka materian? Nja! Om jag minns rätt växelverkar den enbart genom gravitation!? Kör man på cyklisten, gäller många andra typer av ”krafter” har jag för mig. Kanske mörk materia ändå inte riktigt fyller kriterierna här?

Jag vet! Vi inför en ny kategori! Mörkt intellekt!