Det har blivit bättre. Då en ny dator tas i bruk, är det bara att slå på strömmen. Sedan väser, pyser och stånkar den medan systemet långsamt vaknar och konfigureras. På sin höjd får man svara på någon fråga, så att språket inte t.ex. blir kroatiska. Sedan kan man börja jobba. Annat var det förr. Massor av tekniska val, som skulle avgöras här och framför allt NU. Om man inte lyckades, blev det en tur till servicepunkten, där någon illmarig 17-åring gjorde sitt nästa för att idiotförklara en.

Än lever de gamla tiderna kvar dock. Köpte här om dagen en väderstation på Clas Ohlson. Anser inte att en sådan är ett tecken på överdriven prylfixering. Tvärtom! När man planerar arbetsresan en mörk höstmorgon, kan det vara bra att beta vad som väntar utanför dörren. Stationen är ok, men…

Man måste vara ingenjör, utbildad vid universitetet i Hünkelburg, för att begripa logiken bakom de små knapparna på apparatens baksida. Problemet är i grunden matematiskt. De val man kan fatta är många. Man kan välja mellan olika antal temperaturgivare, visning av datum eller tryck, tidszon, tidsformat und so weiter. ..

Det går inte att klämma in en knapp för alla dessa alternativ. Lösning? Jo knappkombinationer. Håll tryckknappen intryck och tryck tre gånger på alarm, så väljer du tidszonen typ!

Den här typen av grunka kräver bokstavligen att man sparar bruksanvisningen. Är den välplanerad? Nja. I går sökte jag ordet tryck i mängden text. Det fanns flera ord än i moseböckerna. Humöret sjönk snabbt. Äkta hälften insåg snabbt att jag hade ”tekniska problem” igen. De termer man då använder, brukar inte stå att finna i Svenska akademins ordlista!

Nu fungerar grunkan. Vill inte vara fördomsfull. Undrar ändå hur många medborgare som verkligen klara kampen??