På FB cirkulerara en nyhet om att en mycket liten minoritet av amerikanska folket äger en massiv del av den totala egendomen i landet. Bloggaren är smått skeptisk och sökte vidare. Flera källor tyder på att rapporten håller streck. Det finns alltså ett litet antal rika amerikaner, medan fattigdomen är utbredd och ”medelklassen” inte heller har det bra.

Det som fascinerar i rapporten är det faktum att amerikanerna själva tydligen inte är medvetna om eländet. Till och med durkdrivna republikaner tror på en betydligt jämnare förmögenhetsfördelning! Man VET inte! Varför? I ett land där den fattige råkar ut för en enorm katastrof om man blir tom. måttligt sjuk! Hälsovårdsgarantier? Nej, se det vill man inte veta av! Ondskan har många ansikten. Bloggaren tycker sig se ett av dem här!

Nu ska vi inte bara skälla på amerikanerna. Detr finns mycket gott där också. Vill lyfta fram en annan aspekt!

Satt här om dagen och förbättrade världen med äkta hälften. Hon har ett flertal gånger sagt sig fundera på sambandet mellan okunskap och ondska i världen. Bloggaren har funderat på samma sak.

Okunskap kan ha många orsaker. Det är t.ex. ofta jobbigt att lära sig, ta reda på och förkovra sig. Man har inte tid eller helt enkelt inte ork. Ändå tycker man en massa saker! Man tycker att den som jobbar mycket ska moralisk rätt till en högre lön. Stämmer kanske, men hur mycket högre? Ska en företagsledare verkligen på 10 minuter tjäna mera än en vanlig knegare gör på en månad. Ska vi inte avskaffa alla moderna typer av energikällor? Usch! Det är ju så trevligt med en brinnande brasa! Ska verkligen de där två få gifta sig? De är ju av samma kön! Ska vi verkligen ta emot den där flyktingflickan? Hon kan ju starta kravaller, sisådär som i Sverige! osv….

Bloggaren påstår inte att vi kan förstå allting, ha koll på och behärska! Det går bara inte. Men man kan ska inte höja upp okunskap till en dygd. Gör vi det? Det händer! Vi ser bort och blundar. Det är lättare så. Den inställningen gjorde gaskamrarna möjliga på sin tid.

Okunskap är alltid beklagligt. Vi måste vara realister gällande vår förmåga att förstå, kunna och behärska. Men vi borde försöka sätta oss in i det vi vill ha åsikter om.

Som fysiker stöter jag ofta på människor som fort, kvickt och dumt berättar om sin brist på matematisk förmåga. Ok. Det kan vara svårt att hänga med om sådana saker om viljan falerar. Problemet är det att det finns personer som ser ut att var stolta över sin okunskap. Det är pikant och trevligt att inte förstå! Samtidigt tycker man en massa, röstar i val, fattar beslut av olika typer…

Man ser också fenomenet på ett alldagligare plan! I min egen generation (närmar mig pensionsåldern), finns det mängder av människor som gör sig ”lustiga” över allt vad teknik heter. Visst kan tekniken ha negativa sidor, men det utesluter inte att den kan vara till nytta. Bloggaren har själv enormt utbyte av sociala media t.ex. Många föredrar att tala direkt med sina bekanta! Sådär en gång vartannat år!

Är det ondska att inte utnyttja kontaktkanalerna? Knappast! Men det KAN vara roten till någonting ont, att med absolut säkerhet uttala sig om någonting man inte behärskar! Det gör en manipulerbar och svag. Att spela med i onda virvlar på grund av okunskap, gör det lättare för ondskan att finnas. Det tål att tänka på!