Lyssnade i morse på TV-interjun med Jani Salomaa, som grundat FB-gruppen Hetero pride. Förstår inte heller efter det riktigt vad han vill säga. Dels påstod han att det förekommer för mycket debatt i media. I nästa sats fick man inte debattera tillräckligt. Visserligen syftade han på ”normal” sexualitet i första fallet och allt annat i det andra.

JS påstod att diskussionsklimatet i vårt land är förvridet. Man attackeras om man har ”fel” åsikt. I grunden kan jag tänka mig att ge honom en poäng för det uttalandet. I Finland saknas ofta ett bra debattklimat. Men det gäller inte bara diskussionen om sexualitet! Det finns mycket som väcker både hat och hot. Några exempel:

– Rätten till att få nyttja sitt svenska modersmål.

– Visad sympati för politiska flyktingar, som vill leva i fred här.

– Påståendet att skolan inte är ensamt ansvarig för uppfostran av våra unga.

– Påståendet att sociala media kan ha goda egenskaper för en del av oss.

Listan kunde göras längre. Ovanstående har i alla fall fungerat precis lika bra som eventuella ”sexuella argument”. Bloggaren har personligen fått höra och läsa både ett och annat, då han förfäktat något de ovanstående. Både på webben och i diskussioner människor emellan.

Jag föredrar webbdiskussioner.  Debatter mellan två eller flera personer urartar vanligen, domineras av någon osv. Ofta är tempot för snabbt. Debattörerna ska kläcka sina visdomar på sekunden då de råkar få muntur. Tanken flyter inte riktigt med då. På webben har man en möjlighet att formulera sig med lite mera nyansering och eftertanke.

Webbdiskussioner kan också slå fel. Speciellt om man kan argumentera anonymt!  Då spärras man kanske inte av rädslan att få skämmas för det man säger.

Nej – vi har mycket att lära oss då det gäller konsten att föra en diskussion. Kanske är det så i många andra länder också? Skulle kunna tänka mig att ansluta mig till en FB-grupp som talar för tolerans och förstånd i dessa frågor. Den gruppen måste ändå ha ett annat namn än Hetero pride!!!