Tittade häromkvällen på Obs-debatt i TV. Programmet får med jämna mellanrum bloggaren att aktivera sitt TV-tittande, vilket börjar bli sällsynt i dagens värld, där det finns gott om alternativ!

Den här gången behandlade programmet de finlandssvenska pojkarnas svaga läsintresse och vad det kan leda till. Frågan intresserar naturligtvis en aktiv (fysik)lektor i gymnasiet.

Programledaren Freddi Wahlström hade som gäster lärarutbildaren Katarina Rejman från Pedaggiska fakulteten, Karolina Lång från Finlands Svenska Skolungdomsförbund och Olav Eklund från Åbo Akademi. Senare i programmet anslöt sig Leif Jakobsson från Kulturfonden till gruppen. KR har tydligen bakgrund som modersmålslärare och OE är professor i geologi, har jag för mig.

Vi människor har en tendens att se debattprogram som en tävling. Ofta reagerar vi med starka känslor. ”Den där vet vad hen säger, de andra är ju helt blåsta!”. Personligen höll jag i många frågor med professor Eklund (kanske är det naturvetaren i oss båda som spökar), men ingen förlorade i debatten! Många goda tankar dök upp på ytan. Det skulle finnas material för flera bloggar här, så vi tar någon (för bloggaren) central punkt.

KR förfasade sig över att det i Sverige har konstaterats finnas lärare som inte läser! Jaha! Hur är det här hemma i (svensk)Finland?

Säg det! Bloggaren får lov att ta till den ständigt närvarande ”experten” – sig själv! Hur var det med det egna läsandet då jag var si så där 14-15?

Jag läste! Men inte precis vad modersmålslärarna rekommenderade. Framför allt hade jag stora problem med de finlandssvenska författarna.

Mina egna elever undrar ibland vad det beror på att internationella ungdomstävlingar i fysik, matematik, IT och annat, ofta visar upp kineser, amerikaner, ryssar eller koreaner som segrare?

Bloggaren har inte svar på alla frågor här i världen, men tycker att detta har en lösning.  Ta alla ungdomar i världen, blanda om och placera dem jämnt fördelat på en stor ö, t.ex. Cypern. De ryms – en enkel överslagsräkning visar att så är fallet. Ta sedan helikoptern och flyg över ön. Kasta ut ett suddgummi. Det träffar med stor sannolikhet en kines! De är ju så många!

Begåvning är inte förunnat en viss nation, religion eller kulturkrets. Den har en tendens att spridas jämnt, som så mycket annat här i världen. Vad har det med litteratur att gör? Läser bloggaren bara begåvade författare?

Nja! Det vill jag inte påstå, men det kan hända att den där gnistan som tänds  när man hittar en bestämd författare, också har ett jämnt spritt fnöske!

Vad läser bloggaren? Allt möjligt! Nuförtiden läser jag mången nyhet och debattinlägg på läsplattan, men också boken finns med. Vi håller oss till cellulosamediet här. Läser mycket facklitteratur. Ca hälften av det jag bläddrar i, finns i den kategorin. Skönlitteratur? Jo visst. Speciellt om deckare placeras i den kategorin. Sträckläser rikssvenska deckarförfattare. Har många favoriter där. Också några brittiska och en amerikansk författare finns med i den gruppen. Ska kanske någon gång blogga närmare om det. Annat? Bloggaren har läst en del rikssvenska ”stora”. Wilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson, Franz G. Bengtsson t.ex. Jan Guillo också, om han nu kan godkännas av en modersmålslärare. Gillar Umberto Ecco bland de icke-svenska författarna. Dessutom gillar jag skarpt biografier om fysiker och andra vetenskapare. Har läst en mängd sådana!

Bloggaren har ofta tyckt att en bok förlorar en aning i översättning. Läser därför helst boken på det ursprungliga språket om jag kan. Behärskar svenska, finska och engelska. Klarar också av att läsa norska och danska, eftersom jag behärskar svenska(!!!).

Det blir alltså en del. Men flera av mina fd. modersmålslärare skulle inte godkänna urvalet! Det vet jag.

Vi lärare har en tendens att se det egna intresseområdet som det viktigaste här i världen. Det är helt förståeligt. Själv förfasas jag över medmänniskors ”barbari” när de mer eller mindre totalt saknar kunskap i elementär fysik. Har varit med om personer som försökt klippa av elledningar (aktiva sådana, med atom kraftverket ”i andra ändan”) med sax! Poesi räddar inte en sådan persons liv, medan vissa kunskaper i fysik, skulle göra det!

Bloggaren tror att det viktiga är att vi läser! Olika saker! På olika språk, men ändå så att det egna modersmålet är en bas att bygga på. I Obs-programmet var det t.ex. en ungdom som sade att han läst Zlatans självbiografi och gillat den skarpt. OK! Dert finns säkert en del att hämta i den boken, oberoende vad man anser om fotboll. En invandrare i Sverige, med en ”svag start” i livet, jobbar sig med energi och förmåga uppåt. Varför inte?

Ställer mig kritiskt till mina egna lärares sura miner då Jarl Hemmers dikter inte fick mig att bli entusiastisk, Runeberg inte fick mig att vaka om nätterna osv. (Har glömt Topelius! Honom har jag läst till en del! När det var mörkt och man hade tid!). Det här var förstås länge sedan. Det är säkert bättre idag! Den springande punkten är, att vi inte kan förvänta oss bestämda intressen av de unga. Vi måste inse att de har andra synvinklar än vi själva. Det enda vi kan göra är att peka på möjligheter! En av mina modersmålslärare föreslog t.ex. Tolkien som författare. Det fungerade riktigt bra faktiskt! Fast han inte härstammar från västra Nyland eller Österbotten.  Bloggaren tror också att facklitteratur, artiklar och annat är viktig läsning.

Finns det lärare som ”inte läser”? Javisst! jag känner ett antal. Är de okunniga barbarer? Nej! De är allmänbildade och kunniga yrkesmänniskor. Det bara saknar intresset för höglitteratur- som sist och slutligen är ett intresseområde bland så många!