Häromdagen frågade det äldre barnbarnet bloggaren om ett favoritord. Det var tydligen fråga om en läxa. Förstaklassisterna skulle fråga släktingar och vänner om favoritord och sedan utveckla saken på något sätt. Ingen dålig idé i sig. Svårigheten är förstås att hitta på det där ordet.

Tänkte en stund och föreslog faktiskt sedan samma ord som barnbarnet själv valt: Resa! Bloggaren har alltid gillat att se världen en från ett annat perspektiv än från den egna balkongen. Man behöver inte resa till andra sidan jordklotet (vilket kanske också kunde vara trevligt?). I praktiken hittar man någon favoritmiljö, dit man gärna återvänder.

Medelhavet har blivit ett magiskt mål för bloggaren med familj. På den afrikanska sidan har vi ännu inte varit, men nog på en europeiska! Många gånger!

En annan typ av resa är stadssemestern. I en stad är man inte så väderberoende. Man söker sig inomhus vid behov.

Det finns städer man aldrig får tillräckligt av. London är en sådan. Också andra stora städer är fina. New York borde studeras mera än man hunnit med. Chicago gillar bloggaren också, efter en förlängd konferensresa.

Finns det orter man undviker? Det finns det säkert. Politisk oro, som i Egypten, känns inte riktigt bra. Tråkigt socialt klimat, som i dagens Ryssland, är inte heller tilltalande. Så finns det förstås städer, där man behandlats dåligt i ungdomen. En sådan stad är Paris!

Under en interrailresa i ungdomen, besökte vi Paris, nuvarande äkta häften och jag. Talade man inte felfri franska, fick man minsann veta att man saknade värde. Staden lämnade ett negativt intryck och bloggaren lovade sig själv att hädanefter inte besöka Frankrike. Varför betala för att mobbas på sin lediga tid.

Senare har bloggaren hamnat i Frankrike av misstag. Delvis vid flygplansbyte vid Charles de Gaulle, delvis vid korta trippar på franskt territorium vid CERN. Flygplatsen förstärkte intrycket av otrevnad. En sämre fungerande sådan är säkert svår att hitta! Samtidigt frågar bloggaren sig själv om nationen Frankrike kan utvärderas på basis av den där ena högfärdsborgen till huvudstad? Antagligen inte. Fördomarna bleknar möjligen med ålder?! Kanske blir det ett planerat besök en vacker dag. Men INTE i Paris!

Har filosoferat lite om det där med de intryck man får i sin ungdom. I unga år lär man sig snabbt. På gott och ont. Sedan sitter man där med sina uppfattningar! Det här borde kanske somliga av oss äldre inse i högre grad än vi gör. Ungdomar förtjänar att behandlas korrekt, sakligt och gärna vänligt. Det återbetalas senare. Inom turismen, men också i övrigt! Varje gång en grupp elever t.ex. behandlas dåligt vid ett restaurangbesök, låt oss säga i samband med skoltraditioner (lärarmiddagar, studentfester osv) kommer upplevelsen att lämna bestående minnen. Den krogen besöker man ogärna senare. Känner till flera sådana exempel!

Ungdomar beskylls ibland för att inte kunna bete sig. Kanske finns det fog för påståendet nu och då. De gånger bloggaren själv sett folk bete sig dåligt i restauranger och på andra ställen, har det ändå oftast varit allt annat än ungdomar som ställer till med problem!

Unna speciellt de yngre goda första intryck!