En medborgaradress mot obligatorisk skolsvenska har samlats in i vårt land. Politikerna blir nu enligt ny lagstiftning tvungna att diskutera saken. Ska det vara nödvändigt att lära sig svenska i våra skolor här i Finland?

Bloggaren är ärligt talat trött på hela saken!

Slopa obligatorisk skolsvenska. Slopa de flesta andra obligatoriska ämnena också. Lått fritt val råda och följ med vem som får jobben i framtiden!

Undervisningen i svenska i Finland, har tydligen följt det traditionella mönstret, där en lärare står framför en stor grupp elever och lär ut grammatik. Vad får bloggaren att tro det? Jo det som finskspråkiga bekanta berättat bl.a. Hörde också på en radiosändning i morse. Där berättade en forskare vid språkcentralen (tror jag det var) att man startat kurser i svenska för finskspråkiga studenter. De vill så gott som alltid lära sig kommunicera, för det gjorde man inte skolan! Minns också ett skolbesök i norra delarna av vårt land. En grupp svenskspråkiga lärare besökte en finskspråkig skola. Den lokala läraren i svenska vägrade till den lokala rektorns förtret ta emot och guida oss. Varför det? Det brast väl i kunskaperna i praktisk svenska, skulle bloggaren tro.

Undervisningsmetoderna kunde moderniseras. För dem som vill lära sig. Inte lingvistiska finter och grammatik, utan praktiskt kommunicerande.

Samtidigt ser jag ett mönster. När man tycker sig misslyckas med något i dagens samhälle, är det alltid någon annans fel! Man orkar inte förkovra sig, man kan ingenting, man är fattig, man har problem och få som bryr sig om en. Fy fasen? Det beror på skolsvenskan, invandrarna, grannarna som är troende, de andra grannarna som är socialister, rikssvenskarna, ryssarna…. Det beror aldrig på mig!

Motsvarande har man sett tidigare! Då skyllde man på judar, zigenare, regnbågsmänniskor och medborgare som på något sätt avvek från normen.

Nej! Obligatorisk svenska kan jag tänka mig att tävlingsutsätta! Men se där går gränsen! Efter det ska ingen skylla på mig när den egna initiativförmågan inte räcker till! Bloggaren kommunicera fritt på tre språk, svenska, finska och engelska. Kan dessutom läsa och förstå de övriga nordiska behjälpligt (utom möjligen isländska). Stapplar mig fram på tyska och förstår därför en del holländska. Skryter inte! Det bara är så här! Eftersom jag varit tvungen att lära mig! Och inte fasen har det skadat heller. Skulle inte tvånget varit där. hade jag lärt mig i alla fall.

Allt detta språkpräntande måste ju ha minskat den övriga intellektuella prestationsförmågan!! Och den sociala!!

Har lyckats bli universitetsutbildad fysiker, språken till trots. Är lyckligt gift och har barn och barnbarn. Gillar god mat och dryck, men är nykter på jobbet och bakom ratten. Trots språken!

Det här är inte ett angrepp på den finska delen av samhället! Det är ett angrepp på alla småsinnade, oberoende av deras modersmål.