Det finns ett antal påståenden som antas vara närmast tautologiska till sin karaktär. Ett av dessa är att traditionella spel för barn är ”bättre, hälsosammare, mera utvecklande för sociala talanger osv.” än att låta kläpparna spela på iPad, smarttelefoner  eller annat som kritikerna i sin torftiga ungdom gått miste om. Bloggaren har till och med hört den motivering han hatar mest för saken: ”Det är vetenskapligt bevisat att X”, där X står för det man råkar anse!

Kanske det, men efter ännu en sommar tillsammans med barnbarnen, har bloggaren gjort några observationer. Vi antar att en traditionellt spel med pjäser, bräde och hela köret plockas fram. Vad händer? Slagsmål om vilket spel som ska väljas, slagsmål om vilken färg man får spela med, stor sorg om man inte vinner …. . Kanske det här utvecklar någonting, men det är också en stressfaktor. Om inga alternativ till dessa konfliktsituationer finns, betvivlar jag den stora nyttan med dem.

Ge barnen en iPad! De sätter igång och spelar (man kan givetvis kolla vilket spel de väljer). Med djup koncentration löser de problem, övar sin fingerfärdighet osv.  Förlorar man, småler man bara och börjar från början. Dessutom kan man inte fuska! Det finns regler man måste följa. Det finns tom. traditionella brädspel som dam, othello osv. där man bara kan koppla på spelet för två spelare på var sin sida läsplattan. Appen tillåter sedan inte fusk!!! Man måste följa reglerna.

Barnen avgudar tekniken! På restaurangen kan de spela den halva timme man får vänta på maten. Djup koncentration. Ungarna vid grannborden ylar och kutar runt bland benen på personalen. Hm! Sociala färdigheter?

Det är klart att spelandet inte ska dominera barnets värld. Ombyte ska det vara! Bloggaren att det är märkligt att så många protesterar mot nymodigheter, utan att ge dem en rejäl chans! Världen ändras och alla ändringar är inte per automatik till det sämre!

Har inte dåligt samvete över att låta barnbarnen spela med telefoner och plattor nu och då! Vi gör  minsann annat också.  Och roligt brukar vi ha!