Nyheter följer bloggaren intresserat med. Inte alla nyheter förstås. Somliga saker intresserar nu bara mera än annat. En av journalistikens uppgifter, är väl att förse publiken med ett brett utbud. Lyckas man med det?

Det finns dagar då bloggaren lite höjer på ögonbrynet. Varför rapporteras det t.ex. inte mera om de raljanta brott mot mänskliga rättigheter som just nu äger rum i vårt östra grannland, speciellt då det gäller förföljelse av sexuella minoriteter? Överlag har det varit tyst med nyheter på den fronten. Utan sociala media, hade saken mörkats ganska så effektivt!!

Nu har man vaknat en aning. Här en referens till en artikel i New York Times. Hur är det hos oss? Hm! Hbl har profilerat sig en aning bättre än medtävlaren HS anser bloggaren, men med tanke på vad det rör sig om, förvånar man sig över varför vi är så tysta??? Är det rädslan för gamla Sovjet som spökar? Är det homofobin som sätter käppar i hjulet?

Som sagt ser det ut som om sociala media skulle fylla ut en viktig förmedlande funktion här och på sätt och vis bli en konkurrent till klassiska tidningar och andra nyhetsmedia. Problemet är förstås att flödet i t.ex. FB i viss mån är okontrollerat. Också tvivelaktiga och kanske direkt falska nyheter kan gå över tröskeln.

Finns det andra alternativ? På plattan följer bloggaren aktivt med applikationerna Zite och Flipboard. Dessa är närmast en slags elektroniska tidskrifter, där man kan styra en del av nyhetsflödet i den riktning som intresserar. Läser mycket om nya vetenskapliga påfund och teknik den vägen. Också internationella världsnyheter kan petas in på läslistan. Undrar om inte framtidens tidning måste gå i den riktningen! Bloggaren har alltid irriterat sig av de massor av bortförklaringar man hittar på sportsidorna. I den klassiska tidningen, betalar man utan att fråga för dessa, även om man bara snabbt bläddrar förbi.

Läget i öst just nu, om vi nu fokuserar på det, är intressant på flera sätt. Ryssland ska stå som värd för OS. Här har idrottsvärlden för all del en möjlighet att stå för det ljusa i vår värld! Tänk om mången idrottare skulle vandra in på arenan med en regnbågsbanderoll t.ex. Enligt rysk lag skulle de sättas i finkan i ca 14 dygn! Hm, intressant tanke! Idrottarna är en sak för sig. Så har vi förstås ”kyrkan” i bred mening. Här hemma rapporteras det i media närmast om Räsänen-fadäsens efterspel just nu. Lite konservativa inlägg om synd och förtappelse med kryddar man med på insändarsidorna. Nämner någon den stora ondskan i att tortera och mörda unga med en annan sexuell läggning än den ”normala”. Hm? Här om någonstans kunde man slåss mot en riktig ondska!

Vad göra? Jo, man läser sociala media. Och hittar följande! Ärkebiskopen Desmond Tutu ställer öppet upp för rättvisa när det gäller homosexualitet. Visserligen är han anglikan, vilket kanske inte räknas här på hemmafronten, men han är i alla fall en av orsakerna till att bloggaren inte hipp som happ skriver ut sig ur kyrkan här hemma. Intressant bara att man måste hitta den inspirationen på andra sidan jordklotet, i Sydafrika!