bild

Bloggaren har firat födelsedag. Inte jämna år precis, men i alla fall. Seden att fira födelsedag har en mångskiftande historia, har jag fått förklarat för mig av äkta hälften, som är folklorist och bra på det här med årsfester och traditioner.  För något hundratal år sedan firade ”vanligt folk” sällan en egentlig födelsedag. Namnsdagen var i praktiken viktigare. Det hände sig att man inte ens kände till exakt födelsedatum.  Annat är det idag!

För barn är födelsedagen givetvis ett äventyr. Presenter och kalas! Så ska det vara. För oss (lite) äldre kan det bli lite mindre dramatiskt. Bloggaren har genom åren tyckt mycket om att fira, men när man gjort det många gånger, vill man inte direkt överdramatisera dagen.

Nu tar det sig nya svängar dock. Barnbarnen gillar fester. Speciellt T, som är 7 år, har visat sig vara en veritabel festfixare. Hon njuter av att planera, köpa presenter, dekorera och vara på allmänt festhumör. Den yngre flickan S, 4 år, ligger inte långt efter. Det glädjer morfar. Det är hoppingivande att se unga njuta av att sprida glädje och inte bara anamma den för sig själv. Det väcker hopp om en bra framtid.

Också de andra i familjen, dotter med man och förstås äkta hälften, bidrog till en ytterst lyckad dag. Dessutom råkar det vara så att hustrun och bloggaren har födesledagar nästan samtidigt. Det ligger bara ett dygn emellan. Vi kan alltså ofta fira tillsammans. Det gör saken ännu roligare. Tårtan på bilden är alltså till för oss båda. Det är tur att dottern E och barnbarnen inte proppade ljus på den! Skulle ha varit en viss brandrisk nämligen.

En annan nyhet i firandet är de sociala medierna. Ca 70 hälsningar droppade in via FB och annat. Många bekanta utrycker sig föraktfullt om den saken, men bloggaren gillar det! Roligt att få hälsningar, ofta av personer man inte hört av på länge. Ibland dyker det upp elever från 20-30 år tillbaka i tiden t.ex. Det är verkligen prima att de minns och bryr sig. Suveränt! Ös på bara. Bloggaren ska aktivera sig själv i saken och gratta de han känner därute. Det kan ju inte skada. Nya traditioner skulle hustrun säga!

Tackar för alla lyckönskningar! Nu orkar man med höst och arbete igen!