Det slamrar, surrar, skakar och brakar. Balkongräcken slits loss, någon balkong monteras helt ner, man putsar och målar. Blir säkert fint.

20130629-112743.jpg

En lite speciell ljudeffekt är målarkillens sjungande. Knapp sångrepertoar. Den består tydligen, åtminstone på jobbet av en sång, ”Se oli Gunnar”. Minns sången svagt från årtionden tillbaka. Googlade lite för att förbättra minnet.

Sångens man är egentligen ”Gunnar vierasmaalainen” eller på svenska är ”Utlänningen Gunnar”. Länk till texten hittar man här, tillsammans med några andra av sångmakarens storverk.

Sången är skriven av Matti Innanen, som på sin tid var ordentligt på tapeten i Finland. Den handlar om den förfärlige utlänningen Gunnar som är lång och mörk. Han är en riktigt ofinsk dandy. Till slut ger han sig på de finska flickorna och då får Pekka nog! Han uppträder hotfullt och Gunnar smiter! Det var det.

Varför sjunger målaren? Inte vet bloggaren, men ofta levereras sången när någon utländsk kollega (rysk, estnisk, baltisk, polsk) passerar! Nja! Ingen av dem heter väl ändå Gunnar?? Nå, utlänning som utlänning, anser tydligen målaren! Undrar vilken lycka han har med damerna??

Javisst! Sannfinländarna har ju partikongress! Kanske man sjunger sången där med?! Kanske man tom upphöjer den till officiell partisång?!