En snabb genomläsning av Hufvudstadsbladet visar att allting inte ligger nere och är avstängt under sommaren. Stormakterna USA och Ryssland är båda i rampljuset.

Edward Snowden jagas av amerikanska myndigheter och årets Helsinki Pride-festival fokuserar kritik mot homofob lagstiftning i Ryssland.

Snowden som avslöjat hur vår informationstrafik avlyssnas i och detekteras i USA, riskerar en ytterst hård fängelsedom för landsförräderi om han haffas av myndigheterna over there. Bloggaren är inte insatt i amerikanska lagar och förrdningar, men någonting klingar märkligt här. I USA talar man ju om demokrati och ”freedom of speech”. Man är snabb med att ge politisk asyl åt utlänningar som utnyttjat rätten i sina egna länder. Nu är situationen omvänd! Det känns bokstavligen avigt! Bloggaren ser mycket gott i USA, men undrar samtidigt! Traditionellt har USA varit den nation i vilken man haft stora rättigheter till att tycka och uttrycka sig hur man önskar? Gäller detta ännu? Både Wikileaks och nu den aktuella avlyssningsskandalen är ytterst intressanta!

Ryssland då? Där stiftar man lagar mot homosexuell propaganda! Vad är det? Bloggaren hör inte till regnbågsfolket, men anser  definitivt att var och en ska ha rätt att leva enligt sin läggning! Punkt! Är det här propaganda? Skulle bloggaren åthutas av myndigheterna i Ryssland efter nya lagstiftning! Intressant igen!

Det händer på den här fronten. För någon vecka sedan kom rapporten om att Exodus International lägger ner sin verksamhet. Det är alltså en organisation inom vilken man försökt kurera homosexualitet med teologiska argument och ”medicinska metoder”. Nu ber man alltså om ursäkt för allt lidande man förorsakat! Hur är det här hemma i Finland? Här har vi föreningen Aslan ry, som håller på att byta namn tydligen. ”Elävät veden” eller ”Levande vatten” ska det vara. Föreningen har samma typ av verksamhet som Exodus. Vet inte riktigt om det finns kopplingar! Ska bli intressant att se hur den stora organisationens fall återspeglar sig på vår lokala variant. Aslan har understötts i sin verksamhet av annat bloggarens forna församling, Petrus, till mången församlingsbos förvåning!

Varför skriva om detta! En av orsakerna är förstås att säga vad man tycker och understöda människor som kläms åt av fördomar och i värsta fall statlig lagstiftning! Finland tillåter fritt tal, vilket är bra, men lagstiftningen om samkönade äktenskap är konservativt enligt nordiska mått! Den andra orsaken är att rätten att skriva ner dessa saker, utan att trakasseras, är ytterst viktig! Bloggaren vill inte uttrycka fientlighet mot någon, hota eller förolämpa. Tvärtom! Det är exakt det som måste motverkas! Hoppas inlägget uppfattas så!