Morsan är ingen ungdom längre. Med sina 86 år bakom sig, är det klart att alla nymodigheterna är världen inte är så lätta att lära sig.

Nu har hennes ”TV” krånglat en tid. Bloggaren tog sig en titt på saken och misstänkte digiboxen, som hunnit få sina år på nacken. Tog alltså en tur till köpcentret Prisma i Gamlas, Helsingfors, där Sonera/Dna har en servicepunkt. Man kollade och konstaterade att boxen antagligen är orsaken.

Körde morsan dit och inhandlade en ny fin digibox för ca 300 europeiska sedlar.

Bar hem lådan och installerade. Lätt gjort, men kanalkortet fungerade inte. Ringde ett flertal gånger till Dna:s kundservice, men gav upp efter många tiotal minuter skrällande idiotmusik. Fick slutligen kontakt ute på stan. Man berättade då att jag måste ange serienummer på kortet och boxen. Jag frågade varför inte detta åtgärdats vid servicepunkten, där man ett tiotal minuter sysslat med fylleri-verksamhet och kruxat rutor på datorn? Den artiga killen hade inte svar på den saken. Var och en står väl för sina egna tillkortakommanden, antar jag? Som i gamla Sovjet.

Gick hem till morsan och plåtade serienumren med iPad. Tillbaka till Prisma. Nä, inte ville de ha numren. I stället gjorde de i ordning ett nytt kort. Fick mig dessutom en tillrättavisning. Borde ha släpat åldringen med igen. Man kan inte åtgärda dylikt för tredje part, fnys! Ja frågade på vilket sätt min närvaro i servicepunkten med personnummer och allt skiljer sig från ett samtal till servicenumret, där motsvarande sedan rabblas upp i telefon? Problemet är förstås att ingen svarar! ”Jaaaa…?” sa killen. Det är tavastländska och indikerar en förskjutning in i ett tillstånd av djup kontemplation. Efter en tankepaus åtgärdades problemt.

Hem till morsan på nytt. Kortet in! Fungerade det? Nej! Tillbaka till telefonen. Provade språkvalen svenska och engelska i hopp om lite kortare köer. Gav upp efter en lång skrällkonsert vid båda språkvalen! Valde finska språket. Efter 12 minuter svarade en iofs vänlig dam.

Du har fått en box som kör med HDMI och TV:n är för gammal, sa hon. Ilsknade till en aning och berättade att den gamble TV:n hade jag redogjort för i början. Det är inga problem sa hon. Apparaten måste ”länkas”. Jaha sa jag. Och vad innebär det? ”Nå, jag måste kryssa i en ruta här på min datorskärm” sa den tekniska nördinnan glatt. ”Läs upp serienumren”. Det gjorde bloggaren. OK. Nu räcker det några timmar sedan borde det fungera! Undrade för mig själv varför ingen åtgärdat detta med länkrutan tidigare, men var för matt för att fråga. Personalen sysslar tydligen bara med teknik. Det där med psykologi och mänsklig situationskontroll kan man glömma.

Fungerar apparaten nu? Ingen aning. Måste ge mig iväg och kolla. Har nu gjort 5 hembesök hos morsan och 4 i Prisma för detta i sig banala ärendes skull. Hur i all världen ska en ensamstående gamling göra??

I rättvisans namn ska det sägas att jag personligen fått mycket bra service av Sonera/Dna genom åren, men…

Jag kan inte den här tekniken utan och innan. Tycker liksom ändå att personalen som säljer boxarna borde göra det????