Bloggaren har besökt Helsingfors stadsmuseum. En ny utställning med namnet ”Bli galen i Helsingfors!” öppnades för inbjudna gäster, och äkta hälften hör till Stadsmuseets vänner, vilket betydde en inbjudan.

Utställningen var fin och dessutom fick man lite skumvin på köpet! Det smakade. Utställningen hade sina roliga drag. För första gången gick allting parallellt på fyra språk, finska, svenska, engelska och ryska. Det kändes flott och tog inte för mycket utrymme på något som helst sätt. Trevligt att våra ryskspråkiga turister och personer bosatta i Finland, nu kan ta del av utställningen på eget språk.

I ett politiskt klimat, där en del finländare på allvar tror att man kan klara sig bara ”på finska” i världen, är det här en frisk fläkt av rent sunt förnuft!

Utställningen då! En av grundstenarna var att personalen vid museet ställt frågor till stadens innevånare om favoritplatser i stan. Det fanns olika kategorier, t.ex. grönområden, stränder och hav, staden i sten, nöjen, mat och dryck, torgmiljöer osv.

Bloggaren knäppte in sig och beskrev sin egen barndoms favoritställe. I Gamlas har man byggt en s.k. tältkyrka.  Arkitektoniskt är den intressant. Den placerades ändå mitt på favoritområdet. Där kyrkan nu befinner sig, hade vi tidigare ett parkområde, med en liten skogsbeklädd kulle. Där hittade man många av traktens unga om dagarna. Det var de stora gårdsgängens tid, före elektronisk underhållning och annat som gäller idag. Vi härjade och lekte. Minns de dagarna väl.

Kullen hade säkert ett visst musealt värde. Där fanns befästningsanläggningar, antagligen från inbördeskrigets dagar. De är överbyggda nu. Har ofta undrat varför området inte fick förbli en park. Det finns massor av areal omkring, där man kunde ha placerat kyrkan!

Nåja. Allting kan ju inte bestå. Nu har vi det så här! Bara att acceptera. Besöket i museet väckte minnen! det är kanske meningen!

Utställningen rekommenderas! Både för helsingforsare och turister!