Bloggaren brukar lyssna på radio. I bussen eller bilen, medan annat jobb är på gång osv. Radion har fördelen att inte ta hela ens koncentration, men ibland dyker guldkorn upp och då lyssnar man!

Ett av programmen är Eftersnack, ett program i finlandssvenska kanalen Yle Vega. Där sitter ett antal tyckare och berättar vad det är för fel på världen. Bloggaren tänker ibland lika, men lika ofta helt annorlunda. Det är ok. Programmet ska väl få väcka debatt. Tänker fortsätta att lyssna.

Idag talade man om mobiltelefoner och sommarpsalmer. De första borde stängas av under skoldagen och de senare sjungas utan hänsyn till de som täcks tänka annorlunda. Det här är givetvis en förenkling. Diskussionen var mera nyanserad än så, men den grova linjedragningen blev ungefär denna.

Skolan ändras med tiden. Mycket långsamt, men i alla fall. Det har föräldrar i olika generationer lite svårt att förstå ibland.

Bloggaren ska lägga fram sina synpunkter. Vi börjar med telefonerna.

De ska inte terrorisera arbetsron. Under lektionstid ska läraren ha rätt att kräva telefonfrid, men…

Jag har hört om nödfall där man inte fått tag på elever pga av telefonförbud. Man kan ha den på tyst växel och be läraren om att få avlägsna sig om det behövs. Så beter sig de flesta vuxna vid möten och annat. Dessutom är telefonen idag inte längre en grunka man enbart pladdrar i. En smarttelefon kan användas för att reda på saker och ting med. Ett totalt mobilförbud kväver en stängd kunskapskanal, vilket är absurt i de flesta läroämnen! Mobilen ska användas med förstånd, vilket de facto är en uppfostringsfråga idag.

Sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer” då? Visst är den vacker! Trots att ingen sjunger under avslutningarna idag. Ett litet antal elever och lärare kämpar modigt på. Resten glor frånvarande ut i den heta luften. Så har det varit i många herrans år nu. Andra synpunkter? Är lite ambivalent här, det ska erkännas. Faktum är att det här är en psalm. I programmet Eftersnack jämfördes den med en kanadensisk nationell sång, som ungdomar på utbytesår är fick sjunga, men det är en fundamentalt annan sak! Ett växande antal människor anser INTE att den tillhör deras medvetna kulturarv. Många tar avstånd från religion eller tillhör andra religionssamfund. Bloggaren har på äldre dagar börjat förstå deras argument. Kommer att sakna sommarpsalmen den dag den stryks från programmet, men… Varför skulle man själv komma lätt undan i förändringarnas virvlar?

Det finns få saker som det tycks och anses så mycket om som skolan. Bloggaren sluter sig till skaran, men från ett inre perspektiv. Är lärare. Been there, done that!