Tiderna förändras. För något år sedan var det många beslutsfattare i skolan som ville förbjuda användningen av Facebook och andra sociala media. Åtminstone i skolan! (och helst helt och hållet ibland!)

Sociala media kan missbrukas och användas fel, t.ex. i mobbningsfall, men de kan också ha sina ljusare sidor. Allt beror på hur man använder dem, dvs. vilken teknisk talang i kombination med allmänt förstånd man har. FB kan t.ex. omfatta slutna rum, där bara en bestämd hop människor kommer åt rummet. Det här KAN vara en vettig kontaktlink. Grannskolan Helsinge gymnasium (sommarhälsningar åt alla där) har en informationssida på FB osv.

Att principiellt fördöma och förbjuda ett forum är inte vidare vettigt.

En sak som får de mindre insatta att stöna av indignation är begreppet VÄN på FB. Termen är kanske lite fjantig! Bloggaren har inte hundratals vänner, men nog FB-kontakter (vilket kunde vara en vettigare term). Problemet är att om man vill kommunicera med en grupp elever i en sluten miljö, måste de vara ”vänner”. Man ska alltså inte läsa in för mycket i termen.

En lärare måste ha en viss distans till sina aktiva elever. När de gått ut ur skolan, är de precis som vilken medborgare som helst. Då gäller andra regler. När de är uttryckligen elever, måste man som lärare bland annat utvärdera dem, vilket är svårt om man har en alltför  nära relation. Därför är termen ”vän” på FB missvisande! Kontakter kommer jag att kalla åtminstone de elever som figurerar där (ja det finns sådana).

I övrigt tror jag att vi inte ska vara njugga med termen vän. Jag har bekanta som har massvis med ”goda vänner”. Ibland visar det sig att de har svårt att minnas vad dessa heter, om de har barn, vad de jobbar med osv. Tydligen definierar vi människor termen vän olika!! Kanske borde vi kalla flera människor vi smått sympatiserar med och känner för vänner?? Kan väl inte skada??

 

Slutligen en kommentar om FB i sig själv. I flera år har självutnämnda it-profeterna och wie es eigentlich gewesen-gurun förklarat för mig att FB om ett år har krympt till noll. Då kommer alla, speciellt de unga att använda XXX i stället. XXX har med åren ändrat flera gånger. He he. Det är väl bara att nicka och hålla så blir ingen ledsen!