EU är inte populärt just nu. Nationalismen sticker upp sitt huvud på månget håll i vår världsdel. Bloggaren kan till viss del förstå. Det känns kanske jobbigt att ”förlora” delar av sin bestämmanderätt, i detta fall från Helsingfors till Bryssel. Man måste ändå försöka se vad det ytterst är fråga om. Vi kan inte analysera vår världsdels välbefinnande med bara perspektiv av en skogsdunge i Tavastland eller en vingård i Normandie. Frågan är större än så. Vi måste försöka se till alla europeers väl och dessutom i förlängningen till alla människors väl. Dessutom får vi i slutändan ett större beslutsområde för våra politiska viljor. Vi kan påverka välbefinnande långt bortom stugknuten! Det är inte heller illa! Blåögt eller inte, det är det här det är frågan om. EU fungerar kanske trögt och byråkratiskt än så länge, men långsamt ska det bli bra! Bloggaren tror på unionen! Bloggaren känner sig som medborgare i Europa! Jag känner mig ”hemma” i flera eurpeiska länder!!!

Häromkvällen såg jag ett program i TV om utrikeskorrespondenten Erkki Toivanen och hans livsverk. Där hade vi en finländare som höjt blicken an aning över jordtorvan i Savolax, där han föddes. Många av hans livsfilosofier delas av bloggaren!

ET har givit ut en liten men förträfflig bok, ”Eurooppalaisuuden rajoilla”, översatt ungefär ”På gränsen till att vara europés”. Vet inte om boken har översatts, men så vi så rekommenderas den varmt. Här behandlas många frågor man som vanlig medborgare kanske funderat lite på, men sällan analyserat djupare. Ta till exempel det här med Europas gränser. I väst kommer bokstavligen sjön emot, men hur är det i riktningen öster?? Var går Europas gränser? Bloggaren talar inte om unionen nu, utan världsdelen!

Ett litet lustigt fenomen ser man på unionens sedlar. På dem ser man områden utanför den egentliga europeiska landmassan, där euron är aktuell valuta! Har kapat en liten bild som förklarar sig själv.

2013-05-14 04:54:04 +00001

Av dessa har bara Madeira besökts av bloggaren. Där kände jag mig ändå helt ”hemma”.

Bloggaren är Europe´!