Bloggarens dotter är i Malmö och rapporterar om ESC – European Song Contest. Tillsammans med äkta hälften tog vi hand om barnbarnen ett par dagar. Mycket pyssel och knåpande, men också utomhusvarande blev det. Vädret var ju fint.

Vi återfann en lekplats som vi inte besökt på ett antal år nu. Där fanns mycket att göra för två livliga unga damer.

Antalet barn med utländsk härkomst var stor. Speciellt fanns det många unga flickor med håret täckt av slöja. De äldre av dessa pysslade med yngre syskon, höll ordning och reda. Barnbarnet T, som är en social ung dam, sökte sig till en grupp som lekte ivrigt. Barnen klängde sig fast vid en gunga som löpte längs en stålvajer. Det var roligt och T stortrivdes. En av de slöjförsedda unga damerna deltog i leken. Hon var ung tonåring och hade en liten kille med sig som hon såg efter.

Hon fördelade åkturerna mellan de yngre barnen och verkade överlag organiserad. Hennes språk var finska. T, som ännu inte riktigt fått grepp om finskan, sade någon kommentar på svenska. Då svarade tonåringen på skolsvenska, en riktigt hygglig sådan, baserat på det lilla bloggaren hörde.

Det här kändes bra. Tydligen hade den unga damen arbetat väl med det svenska språket i skolan. Kanske hon såg det som en möjlighet i stället för ett tvång att lära sig ett extra språk. Tufft och smart!

Bloggaren funderade på hur alla dessa ungdomar ska möta sin framtid i vårt land. Stämningen på lekplatsen väckte ett hopp om att det ska gå bra. Man får hålla tummarna för den saken!!