Ibland stöter man på påståenden som antagligen är myter. Einstein t.ex. Kopplas ihop med en massa ”citat” som tycks kunna användas till det mesta. Personer som annars snackar om källkritik, har en lustig tendens att helt glömma saken, när det gäller att ta kål på en motståndare med ett citat.

Det som bloggaren idag har på hjärtat är inte ett citat precis, utan ett påstående jag stött på flera gånger. Jag hoppas någon teolog kan uttala sig om frågan. Påståendet går ut på att man vid kyrkomötet i Nikea diskuterade om åsnan kan tänkas ha en själ. Man kom fram till att det måste den ha. Sedan diskuterade man vidare huruvida kvinnan kan tänkas ha en själ. Den här gången kom man fram till att det har hon nog inte!

Stämmer detta? Om så är fallet, vilken var logiken bakom det hela? Är hela historien en myt?