Det finns ett antal saker man måste klara av här i världen. Till dem hör att samsas med de byråkrater som styr och ställer över våra liv.

Bloggaren har en mardröm – att fylla i blanketter!

Det kryllar av små rutor på blanketterna. Man måste veta vilka som ska fyllas i och vilka som ska slopas. Det är alldeles säkert att bloggaren glömmer någon ruta. Sedan blir man kontaktad av en byråkrat som idiotförklarar en. Byråkraten har ofta en roll i universum, och det är att kolla den aktuella blanketten. Byråkraten är expert på sin blankett och full av förakt för den okunniga som inte klarar alla de små rutorna.

Ofta måste man t.ex. i samband med arbetsresor ange exakt dagsprogram, innan eventuella arrangörer meddelat om detta. Likaså ska man veta exakt vad resan kostar, innan man fått bud från resebyrån. Byråkraten kan inte begripa vad det är för problem med det!

Ibland undrar bloggaren om det verkligen finns någon som läser igenom all byråkrati. Kom mig för att kontrollera saken på min förra arbetsplats, Helsinge skola och gymnasium i Vanda. Vi hade små matbiljetter som skulle fyllas i. Namn, arbetsplats och datum villa man ha. Bloggaren skrev ”jag, här och nu” på lappen. Sedan lämnades den in. Visst sjutton var det någon byråkrat som gjorde skäl för sin antagligen ansenliga lön. Bloggaren blev uppspårad och utskälld.

En annan gång skickade jag in en blankett till papperskrigarna. Den kom tillbaka. Dåliga och oklara formuleringar påstod man. Tänkte fixa saken, men gjorde bort mig och skickade in den oförändrad. ”Nu ser det mycket bättre ut!” sa byråkraten! Ja ja.

Visst måste det finnas rutiner och procedurer. Men …