I dagens Hbl (29/4/13) kan man läsa om att en metodistpastor misstänks för att ha utnyttjat barn sexuellt. Motsvarande nyheter dyker upp då och då. Vi har sett liknande problem inom den katolska kyrkan i många länder. Våra egna laestadianer har ibland tagit sig över nyhetströskeln osv.

Det finns några saker som bloggaren inte begriper här. Hur kan sådant pågå längre tider utan att någon reagerar? Talar inte föräldrarna med sina barn? Kan det möjligen vara så att man anar att någonting är på tok, men inte vill peka ut en församlingsledare? Är man bunden av religiös auktoritetstro, att man sätter den egna flåsfromheten högre än barnens väl?

Det är skrämmande perspektiv som öppnar sig när man funderar på frågorna.

Vidare frågar man sig om det här med religion sänker nyhetströskeln? Är det en intressantare nyhet då en präst förbryter sig än om en idrottsledare, lärare, barnskötare eller annan gör det? Man undrar hur mycket motsvarande elände det förekommer där ute!

Ett är säkert. Vi måste kunna kommunicera med barn och unga. Vi behöver inte tro allt de hittar på, men ett öppet sinnelag skadar inte!