Mobbning är för jävligt! Många unga i skolan lider av mobbningen och många vuxna bär men för livet av sina minnen om saken. I pressen talas det mycket om mobbning just nu. Tyvärr får skolan igen en känga av allmänheten. Man ”borde” ta itu med mobbning i skolan!

Håller med! Vi borde och vi gör. Men…

Är mobbningen någonting man bara hittar i skolvärlden? Nej! En insändare i Helsingin Sanomat för någon dag sedan, tog upp problemet som det är!

Vi lever i en värld, där mobbning är en norm. Ett exempel är många underhållningsprogram i TV, där personer tävlas ut, förlöjligas och pressas på olika sätt. Publiken njuter och man känner sig överlägsen. Märklig kultur detta!

Hur är det på arbetsplatser? Visst finns det mobbning där med. Man bildar klickar och viskar illvilligt, tystnar och pekar när någon kommmer in i rummet osv. Det finns arbetskompisar och chefer som aktivt utesluter och motverkar. Inte vidare moget beteende!

Det finns säkert flera exempel.

Bloggaren påstår att mobbning inte är ett specifikt ungdomsproblem. Tvärtom gör de unga ofta exakt det de lärt sig av äldre!

Minns t.ex. hur jag på hemvägen passerade en ishockeyrink. Unga killar i ca 8-10 års ålder spelade, påhejade av föräldrarna. En mamma vrålar, fritt översatt ”döda honom satan”. Vad lär det här unga spelare?

Mobbning är ett problem i skolan, men också i samhället utanför. Skolan ser effekterna av hur unga behandlas.

Vi ska inte beskyllas för problem utanför skolhuset ävenom det är vår uppgift att försöka åtgärda dem!