Bloggaren tycker öm öar. Semesterresor hr fört familjen till Madeira, Mallorca, Malta, Korfu, Kos, Rhodos, Santorini, Cypern, Sicilien och Kreta. Kanske någon till! Alla har varit fina (utom Rodos, där man inte kunde se annan bebyggelse än hotell). Hemma har det blivit Åland och Utö.

Varför öar? Svår fråga! Jag trivs utmärkt med att bo i Finlands största stad. Öarna, med sitt ofta lite lugnare tempo, ger kanske en viss omväxling. Dessutom är öarna, de mindre av dem, hanterliga. Med bil eller buss kan man, om man vill och orkar, utforska dem riktigt hyggligt. Ibland har någon frågat vilken ö jag gillar mest. Det vet jag inte? De har alla sin charm.

Öar har karaktär. De är olika. De har också mycket att lära en besökare. Som ung trodde ja t.ex att alla spanjorer är lata. Manjana sa man. De spanska tjänstemän jag råkat ut för, har varit handlingskraftiga och effektiva. Våra egna motsvarande verkar ibland som sengångare i jämförelse. Motsvarande missuppfattningar om andra nationaliter har också slätats ut.

Det ligger i tiden att ondgöra sig över våra sydeuropeiska grannar. Ohederliga greker och fattiga portugiser talar man om. Bloggaren kan inte annat säga att de han stött på, minsann har jobbat hårt och med långa arbetsdagar. Det är synd om individen, när samhället mår dåligt.

Öarna ser ut att ibland må bättre än fastlandet. På de grekiska öar bloggaren besökt, talar man om ett valutaflöde från öarna till fastlandet. Är ingen ekonomisk expert, så jag får väl tro på hörsägen. Vår finländska ö, Åland, är ju inte heller känd för stora mängder fattiglappar.

I sommar blir det en ö igen, om allt går som det ska. Skhiatos. Med barn och barnbarn. Härliga tider.