Det här var den sista heldagen på Madeira. I morgon åker vi hemåt. Dagens program? Ett besök i Funchals botaniska trädgårdar, promenader och en god avslutande middag.

Någon observation? Jo, en tradition i söderns länder. Om ungdomen hittar en bladkaktus, karvar man in små kärleksfulla meddelanden. Hemma använder vi träd för sådant. Minns en kaktus, jag tror det var på Sicilien. Tittade smått förstrött vad ungdomarna hade skurit ut.

På första bladet stod det ”Toni + Anna, te amo”. Det var ju romantiskt. På andra bladet var någonting skrivet på japanska (tror jag). På tredje bladet stod det ”Horst und Griselda”. Våra germanska vänner hade också försökt avbilda ett hjärta, men det blev liksom ett fyrakntigt resultat. Av någon anledning kom jag att tänka på någon av Wagners mera anspråksfulla operor.

Texterna på kaktusen här i Funchal var mera lokala, såg det ut som. Roligt med traditioner.

Trädgårdarna här på ön är fantastiska, till och med så här på vintern. Man kunde ströva i dem i timtal. Rekommenderas.

Nu en liten drink och sedan vila.