image

Idag har vi åkt på en rundtur med Aurinkomatkat. Riktigt bra, trots lite kitschiga inslag. Kolla bilden så klarnar det vad bloggaren menar. En fysiker skulle inte våga ge sig ut med en sådan mössa om det finns moln på himlen. Risken för blixtnedslag måste vara stor.

Vi åkte kors och tvärs mellan kusterna och bergen på över 1000 meters höjd. Ön Madeira har samma breddgrad som Casablanca, men uppe i bergen är det kallt. Dimmigt dessutom. Den fuktiga havsluften som blåser upp längs bergssidorna, bildar ordentliga noln vid bergstopparna.

Lunchen åts i Porto Moniz på öns nordkust. Vi gjorde flera andra stopp under resan, bland annat i Ribeira Brava, där en av världens högsta utsiktsplatser fanns att begabba. Rakt fall på 580 m ner i havet. Där har de goda öborna konstruerat en utsiktplattform med golv av plexiglas. Roligt! Har varit med om motsvarande i Chicago. Bara 400 meter då!

Guiden berättade om samhällsförhållandena på ön. Låter lite småtråkigt, men hon var bra! Det är svårt att förstå hur folk klarar livhanken här nere. Lönenivåerna är minst sagt måttliga och levnadskostnaderna höga. Kanske firablar man med flera jobb? Kanske den officiella statistiken inte stämmer. Gråjobb! Man frågar sig! Det finns dagar då man inser att det är en lycka att vara född i Norden. Lite kallt om vintern, men …

20130222-180856.jpg

20130222-180946.jpg