Vårt kunskapssökande håller på att ändra karaktär. Förutom de klassiska böckerna, kan vi idag utnyttja webben. Kritikerna gnäller! Ett av standardargumenten är att ingen kontrollerar kvaliteten på informationen i digitala kunskapskällor. Hm!

Några motargument!

Vi tar Wikipedia som exempel. Här har kritiken delvis tystnat lite förläget. Det är klart att man kan hitta fel i Wikipedia, men man kan också  aktivt rätta till dem. I en klassisk bok var det här mycket mera problematiskt. Man måste vänta på ny upplaga, vilket kunde ta tiotals år! Wikipedia är inte ett färdigt verk, utan en process. Wikipedia har kommit att bli en betydligt mera använd kunskapskälla än de klassiska uppslagsverken, som t.ex. Encyclopaedia Britannica. Det finns också andra intressanta kunskapskällor därute. Ska vi granska dem kritiskt? Javisst!

Det sägs att det är viktigt att lära ut en kritisk inställning till kunskapskällor i våra skolor. Bloggaren är av samma åsikt. Källkritik är viktigt. Lärde man ut det förr? Nej sjutton. Det skrivna ordet var ju närmast heligt. Om man tvivlade på någonting som stod i läroboken, blev man minsann utskälld av läraren. Jag hävdar att källkritikens betydelse är en ny företeelse och en välkommen sådan. En annan lite smårolig detalj är det som togs upp i gamla skolböcker. Jag minns speciellt ett stycke i mellanskolans historieböcker. Man behandlade Johannes Kepler i ett kort stycke text. En stor del av styckets upptogs av satsen: ”Kvadraten på omloppstiden är proportionell mot kuben på medelavståndet till solen.” Den satsen skulle man sedan lära sig citera. Den gav poäng i provet. Bloggaren frågade läraren vad satsen egentligen betyder. ”Inte vet jag, men det är viktigt, det står i boken” blev svaret. Ja ja.

Minns en annan företeelse. I en tryckt historiebok, fanns en bild av en bataljmålning som var länkad till texten. Läraren i historia berättade att målningen låg fel i tiden. Slaget på målningen ägde 30-40 år tidigare än händelserna i texten. En kollegas (okritiska) kommentar: ”Vad spelar det för roll. Det var ju länge sedan!”. Inge källkritik där minsann!

Hur kunde en lärobok på webben se ut? Här är ett litet exempel. Ett pågående projekt tydligen. Alla delar är inte färdiga. Det skulle ha varit roligt att ha en sådan källa under egen skoltid! Flera motsvarande projekt finns därute!