Soligt i Österbotten. Varmare än i Hfors.

Dag 1 avklarad med CAS (Compter Algebra System) och Verniergivare avklarad i Pedersöre gymnasium. Liten men engagerad publik på 6 lärare från ungefär samma antal gymnasier. Idag blir det fortsättning i Petalax. Södra och norra Österbotten ser ut att välja Texas Instruments med samarbetspartners, medan själva Vasaregionen jobbar med bloggarens ”konkurrent” Pasco. Termen konkurrent är vänskapligt vinklad. Pasco är också bra. Ska leda till mycket laborationer i gymnasiet, hoppas man!!

Bloggaren blir alltid tagen av den samarbetsvilja man stöter på bland kollegerna här uppe i ÖB. Skolorna samkoordinerar, lärarna träffas och utbyter erfarenheter och idéer. I Helsingfors känner vi ofta inte alls till kollegerna i stadens övriga skolor. Till utseendet kanske, men sedan är det stopp. Samarbete. Vadåå? Bloggaren är mycket tacksam över både kontakten med gymnasierna i Österbotten och med sina finskspråkiga kolleger. Vi andra skulle ha en del att lära här.

Det finns en annan aspekt. Vid lärarskolningar, utnyttjas yttre aktörer. Den här gången är det fråga om Resurscentret vid Åbo Akademi som koordinerar. Också själva Texas Instruments och Pasco står för skolningar. Lärarnas eget kunnande står tydligen inte högt i kurs överallt. Jantelagen??

Nu ska det bli lunch på stan, en liten tur till Övningsskolan och sedan ut på vidare äventyr.