Den del av datautrustningen bloggaren har haft överlägset mest problem med är printern. Har bland annat kommit fram till att HP och jag inte kommer överens. Det senaste året har jag kört med en enkel Epson. Den har funkat bra, men vid senaste färgkasettbyte krånglade den. Efter att ha mixtrat en hel del, tog jag med printern till Stockmann. Den var fortfarande på garanti.

Det lönar sig inte att skicka den på service, sa man. Den är värd för lite. Sant! Den kostade däromkring 60 euro. Sedan kom förslaget från den förträffliga affären. ”Du får ett gåvokort med den gamla printerns värde som köpsumma. Köp en ny!”

Sagt och gjort. Fick på det viset nedanstående Canon (röd och fin) till ett pris på ca 10 euro. Den funkar dessutom!

20130105-185156.jpg

Bloggaren blir bara mera Stockmann-frälst med stigande ålder. Man kör en ärlig politik! Om någonting inte fungerar, åtgärdas det! Jag minns två affärer där samma minsann inte är fallet.

1.

Köpte en PC i Gigantti för flera år sedan. Den fungerade aldrig. Kraschade vid Windows ofta förekommande uppdateringar. Förde den till service sammanlagt 5 gånger under ca 6 månader. Överlägsen attityd! Det är fel på användaren sade den finniga experten i serviceluckan. Slutligen gick man med på att försöka uppdatera den på ort och ställe. ”Så här gör man!”, sa jolppen. PCn låste sig he he. Den gick in för en noggrannare granskning. Konstaterades vara ett måndagsexemplar. Fick jag ersättning. Nej. Efter hot om en tripp till konsumentskyddet, föreslog man att jag kunde få köpa en gammal modell som inte gått åt på rea till ett ”något nedsatt pris”. Köpte till slut en miniläppare billigt. Går aldrig mera till Gigantti! Köper inga PCn heller.

2.

Köpte en enkel stereoanläggning på Prisma. CD-spelaren lät som om en helikopter skulle sväva utanför fönstret. Skivorna vibrerade kring någon dåligt planerad axel troligen. Åkte nästa dag på en kortare arbetsresa. 7 dagar senare förde jag apparaten till Prisma. Jag var en dag för sen för att kunna åtgärda. Det stod i det finstilta. Man tyckte inte heller att den bråkade. Dom låter så här sa man. Inget fel! En av mina fb-bekanta sa att jag får skylla mig själv när jag köper teknik i mjölkbutiken. Instämmer. Gör aldrig om det!

Nej go vänner. Stockmann fungerar! Sakkunnig service och rediga tag. Bloggaren tycker att vi gott kan dela med oss om dylikt. Berömmas den som berömmas bör och … ta resten!