Synen på barn har ändrats under de senaste årtiondena, det menar bloggaren! Under bloggarens barndom ansågs månget barn vara en ofullständig version av en vuxen människa. Det enda målet med att leva var att bli lika utvecklad som de vuxna (ansåg sig vara)! Ett kusligt exempel var barnens kläder. På fester skulle man vara klädd som en liten vuxen, med kostym och fluga. O horror! Obekvämt och otrevligt. Idag är läget ofta ett annat, åtminstone i det lilla samhälle bloggaren  har erfarenhet av. Barn får vara barn. Deras åsikter och tankar respekteras i stället för att förlöjligas. De får leka sina lekar i fred. Det här är ett exempel på att en viss utveckling sker i samhället! Hoppingivande!

Resor? Bloggaren med äkta hälft har rest med eget barn och nu senare med barnbarnen. Många kritiker gnäller över att barn stressas av resor, har långtråkigt, larmar och stör, begriper för lite av vad de ser osv osv. Därför borde man inte resa med en ung människa innan den har fulländats till en vuxen! Då slipper också föräldrarna och släkten en massa besvär!

Skräp säger bloggaren! Den egna erfarenheten är att ett barn som deltagit i en resa, utvecklas massor. Nya idéer och intryck väller över barnet. Det hör man på snacket i månader och år senare. Språket utvecklas, frågorna blir mångsidigare och intressanta! Visst är det ett litet besvär att flytta på sig från det egna rummet där hemma, men man får mycket utbyte av en resa också.

Det är klart att de vuxna måste göra vissa avkall på sina egna behov och intressen för att låta barnen uppleva sitt, men det är  värt mödan. En gammal fysiker är absolut av den åsikten att barn, enligt familjens möjligheter, ska få se sig om i världen. Den är sist och slutligen inte så stor!