Det krisar till sig i mellanöster – igen. Där har man varit duktig på att slå ihjäl varandra i tusentals år. Och inte bara där dessvärre! På nyheterna ser man upprörande bilder över hur familjerna begraver och sörjer sina anhöriga – bland annat barn som fallit offer för mänsklighetens intolerans och ondska.

Jag tänker inte ta sida för den ena eller andra i det här blogginlägget. Säkert finns det fel på båda sidor. Det är en annan sak jag vill lägga fram. I en diskussion med kolleger för en längre tid sedan, var någon av den åsikten, att barn inte är mera tragiska offer i konflikter än någon annan. Kanske kan man försvara ett sådant påstående, men bloggaren anser barnoffer vara speciellt tragiska. Varför det?

Barn har inte aktivt tagit ställning för eller emot någon. De hatar inte per automatik någon grupp medmänniskor. Det är sådant man lär sig när man blir ”vuxen och mogen”. Visst kan barn slåss om saker och ting, t.ex. en fin gul spade i sandlådan, men fem minuter senare är de kompisar igen!

Barn har inga möjligheter att själva söka sig bort från krisdrabbade regioner. De bor där föräldrarna bestämmer att de ska bo.

Barnens möjligheter till att påverka politiskt är obefintliga. De kan inte säga ifrån när de tycker att någonting är fel. Har ibland en surrealistisk känsla att barn måste dö och visas upp i nyhetssändningarna för att någon ska lägga märke till att de finns.

Ett barn har inte heller möjligheter att välja religion, eller att avstå ifrån den i kulturer där religion i praktiken betyder att du måste hata din granne på andra sidan en politisk gräns! Familjen bestämmer vad man ska tro på i den åldern! Tragiskt.

Nej. Det är min fasta åsikt att varje person, militär, stat, religion… som krigar så att barn stryker med, gör sig skyldig till brott mot mänskligheten. Det spelar ingen hur det här går till. Det kan vara fråga om att blint beskjuta och bomba civilbefolkning. Det kan vara fråga om att använda civila som mänskliga sköldar mot fienden! Man må sedan tala hur mycket man vill om kollaterala skador och hur svårt det är att bekämpa en fiende utan att civila drabbas för att bla bla. Fel är fel!

Är läget hopplöst? Bloggaren tror inte det! För ett par hundratal år sedan stred man i Norden! Sverige mot Danmark mot Norge mot… Idag verkar det vara ytterst osannolikt. Det har skett en utveckling! Skulle unna regioner motsvarande. Tycker en gammal fysiklärare!