Sitter i bussen och bloggar. Dagen till ära har bloggaren knutit på sig en slips. Vi ska ha vår stora 100-årsfest idag. Under veckan har vi hagt program av olika slag. Äldre studenter har kommit och berättat om liv och skola ur sitt perspektiv. På skolans blogg kan man läsa mera om detaljerna.

Bloggarens tankar denna fredag? Mycket är sig likt då vi jämför dagens skola med äldre generationers läroinrättningar. Ungdomar har kämpat, trivts och vantrivts, inspirerats och uttråkats, lärt sig och sovit – så har det tydligen alltid varit. Den äldre generationen har tydligen också alltid sett på nästa generation med en blandning av kärlek och resignation.

Skillnader? En påfallande sådan är takten – på gott och ont. Förr måste man skolka och sitta på bibliotek, om man med eget initiativ ville lära sig någonting. Det gjorde bloggaren själv i tonåren! Idag slår man upp! Digitalt. Elevfrågor är idag mycket finurligare och djupsinniga än förr. Man litar inte blint på läraren som auktoritet. Det finns andra källor. Det är bra!! Man tar reda på saker och ting NU! En annan detalj är det jag skriver just i detta ögonblick. När man hörde de äldres historier, fick man bilden att en stor del av kommunikationen skedde tiotals år efter skolan, när fd klasskompisar råkade träffas på stan. Idag rapporteras tankar och känslor direkt i bloggar och sociala media? Ok? Kanske, kanske inte. Jag tänker inte gnälla. Den saken sköts minsann i alla fall, men så var det ju tidigare också.

Lovar återkomma med någon form av festreportage.