Bloggaren trivs bra i Helsingfors! Visst finns det saker som kan och ska förbättras, men i det stora hela är det fint att få bo här. Måste nu bara säga att det är så!

Behöver saken kommenteras? Varför inte? På resor ute i landet har jag otaliga gånger fått frågor om hur det är möjligt att bo i den staden! Husen är så höga. Bilarna är så många. Arkitekturen är ful. Människorna bara slåss med varandra…

I Hbl kunde man för någon vecka sedan läsa att de grova brotten, mord, dråp och våld, absolut inte toppar statistiken i Hforsregionen. Östra Finland och Rovaniemi är betydligt värre. Så det så.

Hur är det med höga hus och många bilar. Står man vid Stockmanns varuhus (en orsak till att bo stan, vänlig och kunnig service!), är det klart att en och annan bil rumlar förbi, men Helsingfors är mera än bara den absoluta centrumregionen. Ute i Gamlas är trafiken mycket glesare och naturen grön. Tänk att få njuta av årstidernas växlingar på sin balkong! Härligt! Inte ens myggorna stör, eftersom de sällan stiger högre än till tredje våningen he he. Vill man cykla, kan man göra det i skogsmiljö ända fram till Olympiastadion. Jag har sett mindre städer ute i landet med betydligt fulare utnyttjad stadskärna.

Ful arkitektur? Nåja! Varje gång en arkitekt planerar någonting som inte följer den räta vinkelns regel eller den gråa färgskalans kod, jämrar sig en massa människor. Äsch! Omväxling är fint och vårt land är känt för sin design. Bloggaren gillar allt detta, utom ikonen Alvar Aalto och hans konstiga fyrkantiga! idéer.

Var och en har rätt till sin åsikt. Ibland förvånar det bloggaren att gäster i vår fina stad är så frikostiga med sina kritik och sina anmärkningar. Det skulle inte falla mig in att i en främmande miljö gå rakt på någon och fråga: ”Hur kan man bo i den här hålan”? Kanske man borde göra det! Nej! Så småaktig ska ingen helsingforsare vara!