Vår president har kommit ut med en kampanj, vars uppenbara syfte är att få unga utslagna in på rätt samhälleliga spår igen. Kampanjsidan har förlöjligats ordentligt i media. Bloggaren tog sig en titt. Några tankar?

I ungdomen kom en av de mindre bekanta kompisarna glädjestrålande emot på gatan. ”Hon skrev på” sa han. ”Kom på en öl – nä – vi tar en champagne!”. Bloggaren hängde inte riktigt med. Jag frågade vad han talade om och fick veta att läkaren äntligen efter om och men hade skrivit på hans ”invalidpapper”. Killen jobbade som lastbilschaufför. Bloggaren beklagade sig över hans hälsoproblem. Det gällde visst ryggen. Vilket blev svaret? Jo, det var inget fel på honom, men med underskriften räknade han med att kunna leva på sjukpension utan att jobba! Bloggaren härsknade till och sade att det minsann inte fanns något att fira. Jag hade tvärtom blivit hans ”arbetsgivare” via skattemedel, utan att få något i utbyte. Han blev gramse och kallade mig en s…s kapitalist. Den här killen var inte utslagen. Det han gjorde var att kallt utnyttja systemet – en sak man kan göra aktivt eller passivt!

Jag har alltid ansett att samhället ska hjälpa den som verkligen behöver hjälp. Allt annat är hjärtlöst. Men ändå…

Det är svårt att hjälpa den som inte vill låta sig hjälpas. Jag påstår inte att vi ska stå och kräva bot och bättring av varje person som får lite mat i brödkön, men vi borde skapa en kultur, där hjälpmottagaren på något sätt aktivt kämpar sig upp ur träsket. Det lyckas bara om han/hon verkligen vill det!

Det är kanske det som Niinistö avser??

Våra vänsterpartier ser ut att reagera så, att Samlingspartiet med kampanjen skulle försöka strypa pengaflödet till hjälpverksamheten. Är det så? Vet inte. Hoppas vänstern har fel. Det här är en annan sak!

Tankar om kampanjsidan? Den var svår att hitta! Bloggaren fick knäppa en del innan den dök upp. Har svårt att tro att någon utslagen kommer åt den så där bara. När den väl hittades, verkade den lite naiv och raljerande. Skulle knappast som utslagen orka läsa mycket av den. Det förvånar mig en aning att Samlingspartiets mediakonsulter inte filtrera saker och ting bättre!

Ändå kvarstår faktum. Niinistö sitter inne med ett inte alltför litet korn av sanning här!