Vi människor kommunicerar på olika sätt. Vi talar med varandra, skriver epost och sms, vi läser artiklar och böcker, vi tycker hit och dit. I olika länder sker det här dessutom på olika sätt. I Finland kommunicerar man sparsamt i bussen, om man nu inte råkar ringa någon! Då löper snacket! I Italien pratar man i fem minuter, när ett enkelt ja eller nej hade räckt till, osv.

I Grekland finns de där lustiga gubbcaféerna. Där sitter byns – ofta äldre – herrar och förbättrar världen. Med varierande framgång borde man väl tillägga. Grekland hör till bloggarens favoritmål under semestrar. Har alltså några gånger förirrat mig in på dessa kaffehak. Hur löper konversationen mellan herrarna där?

När man slutat stirra förvånat på turisten som tränger sig på, börjar man snacka eget igen. Första intrycket är att var och en får säga sitt. Man lyssnar. Sedan brakar det loss med motargument eller understöd. Diskussionen kan gå het, men gubbarna ser ut trivas och ge varandra utrymme.

Bloggaren har alltid upplevt diskussion i grupp som besvärlig här hemma. (En grupp: består av mera än 3 människor i bloggarens defnitionsbok). Det hela påminner om s.k. grupparbeten i skolan! Där gör en eller två elever ofta jobbet, medan resten åker snålskjuts. Diskussioner färgas av de dominanta. De låter ingen jävel komma över bron, i bästa Sven Dufva-anda. Man avbryter, förnedrar, skojar och ändrar tema.

Det sägs ju om oss finländare att vi har brister i den sociala kompetensen. Bloggaren håller med somliga dagar.

Själva bloggandet påminner mig lite om våra grekiska vänners gubbdiskussioner. Man får och hinner säga vad man vill. Hör någon på (alltså läser bloggen)? Det händer! Ibland flera, ibland färre. Det spelar inte så stor roll. Huvudsaken är att man får tänka färdigt då man uttrycker sig.

I en gruppdiskussion i Finland skulle bloggaren ha blivit tvungen att komprimera ovanstående till maximalt två satser – och det på någon sekund. Inte undra på att vi har svårt att sälja våra vanligen goda idéer utomlands.

Moderna tider för mid sig somliga roliga ting. Möjligheten att blogga är ett exempel!