Äkta hälften och bloggaren brukar tävla med frågesporter ibland. Det är roligt. Vi kan olika saker. Bloggaren ser sig vanligen slagen av mottävlarens breda humanistiska allmänbildning. Full respekt för det!

Det vi båda kommer överens om, är att sportfrågor kunde undvikas helt. Ingen av oss vet vem som vann VM i fotboll 1952, eller var matcherna spelades! Det här anser vi INTE vara allmänbildning, utan närmast hobbykunskap. Man kunde lika gärna ställa frågor om filateli. Exempel: Var Ghanas första frimärke triangulärt eller rektangulärt? (Motsatt åsikt respekteras, men omfattas inte!)

Inget större problem att jaga upp sig över. Man kan börja med att dra kryss över sporten. Sedan kan man glatt gå vidare.

Stötte på en annan typ av fråga dock. Finlandssvenska poeters namn skulle länkas till diverse diktsamlingsverk. Bloggaren kammade kallt hem noll poäng. Har aldrig i medvetet tillstånd läst en finlandssvensk dikt. Är det något att skryta med? Knappast. Erkänner villigt luckan i mina allmänbildning! Man borde kanske förkovra sig. Det finns ändå så mycket annat intressant att syssla med!

Efter frågesporten började tankarna rulla! Hur många av frågesportarna därute klarar egentligen frågan med glans. Är finlandssvensk poesi ett så centralt begrepp, att man bör vara bekant med den. Jag påstår inte si eller så! Vare allt sådant mig fjärran. Intressant fråga i alla fall! Kan vi påstå att den och den saken BÖR behärskas? Varför dikter i så fall?

Allmänbildning är ett intressant (och diffust) begrepp!