Bloggaren hade en äldre släkting som ibland strulade till saker och ting. I diskussioner kunde hon dra till med: ”Och vår X anser si och så i den här frågan”. Ofta var X bloggaren. Släktningen berättade alltså för världen vad bloggaren ansåg i olika frågor! Stämde hennes analys? NEJ! Åtminstone mycket sällan. Sade man emot, blev hon ytterst förnärmad, så det var enklast att nonchalera saken, åtminstone så länge följderna inte var alltför katastrofala.

Vad har nu detta med religion att skaffa? Bloggaren har en känsla av att mången religiös människa tolkar Guds vilja på motsvarande sätt. ”Och Gud anser att …”. Speciellt gör sig fundamentalister inom olika rörelser skyldiga till ganska så långt vridna tolkningar.

Under semestern i Edinburgh aktualiserades saken konkret. Skottarna har haft en stormig religionshistoria. Katoliker, kalvinister, presbyterianer, episkopalism …. Man måste läsa längre kursen i kyrkohistoria för att hålla ordning på det hela. Intressant, men samtidigt en aning skrämmande.

Var och en har givetvis rätt till sin tolkning, men det som förefaller skevt är alla de konflikter dessa riktningar har fört med sig. I värsta fall krig och elände.

Det krånglar till sig mellan världsreligionerna också. I dagens nyheter hörde man om ett nytt skottdrama i Wisconsin, USA. Skytten gav sig tydligen på sikher i tron att de är muslimer.

Det är märkligt att religion, som i princip borde leda till högre andliga värden och kärlek till medmänniskan, kan få sådana här former. Det är som om det hela grundar sig på vår omåttliga självcentrering. Det är JAG (och kanske Gud) som vet bäst! Märkligt! Det finns ju så stora mysterier därute, som vi inte har ett hum om! Anser en agnostiskt lagd fysiker!