Bloggaren har besökt Cypern tidigare (3 gånger). Valet har alltid fallit på Pafos på öns grekiska, sydvästra sida. Det har blivit rätt så länge sedan senaste besök. I sommar var det dags igen!

Har någonting förändrats. Jo! Man lägger märke till de ekonomiska svårigheter ön kämpar med. Ännu för några år sedan kunde man vandra ut i folkvimlet och hitta små affärer, genuina lokala krogar osv. Nu har de ersatts med enorma hotellkomplex, där det vanliga är all included-service. Hotellgästerna lämnar knappt hotellområdet, utom då de åker omkring i turbussar och ser på världen genom fönsterglas. Tydligen väljer många detta alternativ! Dagen vid poolen och kvällen i någon av hotellrestaurangerna. Ut i folkvimlet? Nej, det är tydligen för tungt och jobbigt.

Bloggaren har aldrig rest på det sättet. I hotellet sover man (natt och siedsta), men på dagarna måste man ut och se sig om. Barnbarnen (3 och 6 år) fick givetvis också rikligt med pooltid.

Att hyra bil på Cypern kräver en del mod. Man kör vänstertrafik. När bloggaren skulle växla, blev det i början ett försök att öppna högerdörren i stället, men man vänjer sig! Trafikrondellerna klarar man av, om man tar det lugnt. Värst är vanliga vägkorsningar. När man svänger av åt höger eller vänster, mnåste man verkligen tänka efter för att välja rätt sida av vägen. Hyrbilar har röda registerskyltar, så ortsborna ska kunna se upp med em. Bra idé.

Ute i environgerna saknas små tavernor och annan service. En massa tomma, övergivna lokaliteter är det som finns kvar. De små företagarna ser ut att ha det svårt. I staden Pafos kan man få sig en bit lokal mat, bara man vet vart man söker sig. Cypriotiska maten är GOD! Kan inte fatta varför så många turister söker sig till kinesiska, mexikanska, indiska, japanska osv. krogar. Det kan man väl göra hemma i Sheffield/Tammerfors/Köln?

Som EU-medborgare sörjer bloggaren över svårigheterna i söder. Hoppas vi klarar av att stabilisera ekonomin och se de samhällena blomstra på nytt. Den vanliga medborgaren är värd det!