Bloggaren är inte någon företagsexpert. Vill därför inte vara eftervis och påstå att Nokia skulle ha klarat sig bättre om undertecknad stått vid rodret!

Spekulera lite kan man dock inte låta bli! Det är uppenbart att vi vårt land har duktiga teknologer och övrig teknisk personal. Om så inte var fallet, skulle Nokia fortfarande vara en liten tillverkare av läckande gummistövlar (som bloggaren minns från sin barndom). Företaget kom in på världsmarknaden med ett brak och klättrade högt upp på företagsberget. Det är därför svårt att tro på bristande kunskaper på tekniska sidan! Var sitter då felet? Kan det vara inom företagets ledning? Brast det i koordinationen av det växande företagets olika sektorer?

Under många långa år var bloggaren fosterländsk och använde Nokias mobiltelefoner. De fungerade i princip bra, men det fanns problem som inte gick att bli av med via byte av telefonmodell. Ett av de största problemen var kommunikationen mellan mobiltelefonerna och datorer. Ultralångsamt! Datorn låste sig ofta osv. Då man försökte få teknisk hjälp, var det omöjligt att få goda råd av någon. Nokias nätsidor kryllade av lovord om den egna produkten, men tekniskt stöd fick man klara sig utan.

Efter bytet till iPhone var sådana problem ett minne blott. Allting fungerar på direkten.

Är inte det här tekniska problem? Jo, men vad sysslar en ingenjör vid ett elektronikföretag med? Antagligen en liten bit i en stor helhet. Kanske hur skärmen eller högtalaren fungerar. Det måste finnas någon som koordinerar arbetsinsatserna. Det var sannolikt här det brast, skulle man tro.

Man kan inte låta bli att spekulera om man t.ex. i Sverige hade lyckats bättre?!? Där är man duktiga på samspel. Går det åt för mycket energi på att försvara det egna hörnet av sandlådan i vårt land. Är det viktigare att se någon kollega misslyckas än att driva hela företaget framåt? Sådant har bloggaren bevittnat flera gånger under sin egen yrkeskarriär. I ett litet företag blir sådana saker kanske uppdagade och åtgärdade, men i ett större företag kan det vara svårare. Skrämmande i så fall! Få se hur det går de följande åren!