Så var det nummer 9 (källa)

9.
Be scrupulously truthful, even if the truth is inconvenient, for it is more inconvenient when you try to conceal it.

Inom jobbet är det här en självklarhet, tycker bloggaren. Att ljuga om hur naturen funkar, det smakar nästa ärkesynd. Det kan finnas luckor i våra kunskaper och kunnanden och via kan resonera fel, men att förvränga sanningen – nej!

Här är det ändå på sin plats att komma ihåg en sak. En stor del av fysikens teorier bygger på modeller av verkligheten. Det finns till exempel inte en sådan sak som likformig rörelse (betyder rörelse längs en rät linje med konstant fart. Ibland kommer vi nära, men en modell är det! Är det då en lögn att räkna med den vanliga formlen x = v*t (sträcka är hastighet gånger tid). Tekniskt sett gäller den bara om vi har likformig rörelse.

Det är INTE fråga en lögn, men nog en approximation! Det kan man gott vara ärlig och öppen med – i äkta Russelsk anda.

Hur är det med sanningen utanför klassrummet? Där är många människor minsann kända för att ”försköna” verkligheten en hel del. Det är bland annat därför det känns bra att undervisa.