Dags för bud nr. 6: (källa)

Do not use power to suppress opinions you think pernicious, for if you do the opinions will suppress you.

Det här kunde vara värt att tänka på. Om någon kommer med ett galet påstående, är vår vanliga reaktion att jaga upp oss och käbbla emot. Det skulle antagligen vara sundare att bara säga jaha och gå vidare. Mången konstig idé gallras bort från agendan, utan att just jag tar ställning emot den. Min energi kan användas till bättre saker.

Problemet är påståenden och åsikter som kan leda till direkta problem för medmänniskor. Åsikter riktade mot folkgrupper, invandrare, endera könet, ungdomar, åldringar, akademiskt bildade, akademiskt obildade osv. När någonting slår fel, är det vanligt att vi människor skyller ifrån oss och blir aggressiva mot någon. I sådana fall anser bloggaren det befogat att säga emot, men lugnt och sakligt, baserat på rim och reson. Inte sagt att det hjälper, men ändå.

I andra fall kunde det vara värt att ta det lugnt och låta dumheter självdö.

Ett litet exempel! Under alla de år bloggaren har jobbat som lärare, har det funnits ett enormt motstånd ny teknik. När eposten introducerades skrattade folk ut hela begreppet och sade att de ALDRIG skulle börja använda sådant! Vad är det för fel på vanliga trådtelefoner och skrivna brev?? Förnyelsen kom fort. Idag skulle det vara ytterst besvärligt att klara sig med skrivna brev! Idag ser man samma trend med t.ex. sociala media, bloggar och annat. Många svär att ALDRIG börja använda dem. Vi får väl se!