Dags för budord nr. 3 (Källa)
Never try to discourage thinking for you are sure to succeed.
Här har tiderna förändrats en hel del. Idag är det lättare att kontrollera och söka fram information än tidigare. Under min egen ungdom kryllade det av ”tyckare” och ”livserfarna” som kom fram med märkliga påståenden och åsikter, bl.a. inom mitt eget område, fysiken. Jag tänker inte gå till detaljer här, men mycket av det som påstods var blatant fel!
Dessa tyckare finns idag också, men inom undervisningen har de klart minskat, åtminstone i de skolor jag haft förmånen att jobba i.
Hur är det med ungdomen? Det varierar. Passiva studerande som nöjer sig med godkända vitsord, kan fås att åtminstone utåt tro på vad som helst! De aktiva och intresserade, som redan har en fortsatt utbildning och karriär i tankarna, är nog så kritiska. De tänker själv.
För att knyta till budordet. Kan man som lärare stoppa tankeflödet i en ung människas hjärna. Garanterat! Det är bekvämt att bara ta lärarens ord för givet och sedan inte reflektera över saken mera! Som tur är lyckas det inte i alla fall.
Jag minns speciellt en matematiklektion under min egen tid som elev. Vi gick igenom multiplikationsalgoritmen. Två 2-siffriga tal ställdes upp under varandra:
Jag förstod inte då, varför raden under talet 115 skiftades ett steg ”vänsterut” i algoritmen. Jag frågade. Svar: ”Håll käften unge. Vi inte för att sitta och tänka. Vi är här för att öva matematik!” Ja ja. O tempora, o mores!
Gillar ditt exempel. det är just så man lär sig. För en del är tankeprocesserna något som hjälper en att komma ihåg saker. I exemplet har vi ju (5+10)x23=5x(3+20)+ 230=15+100+230=345
En siffras position visar om det är ett ental, tiotal eller hundratal vi har valt att inte skriva ut nollor, men så här fungerar det. Detta är orsaken till att vi lär oss multiplikationstabeller med tal upp till tex 12. Jättejobbiga muliplikationer kan också utföras med logaritmer som på en räknesticka med två linjaler som har talet skrivet vid dess logaritm, så vi kan mäta lg2+lg3=lg6 och läsa det från den nedre raden, men det är en annan historia. Bra att veta ifall batteriet tar slut på miniräknaren 😉
Jag hörde av en lärare att det är ovanligt om man träffar någon som gillar matematik i skolorna, nå han var förstås lärare i humanistiska ämnen. Min kompis dotter 12 år började fundera hur man ritar planeters banor korrekt dvs hur man ritar en ellips. Där fick pappa börja fundera ja hur var det. De gamla grekerna och romarna fattade ju inte det fina med siffran noll. Det får vi tacka indier och araber för. Och Napier revolutionerade astronomin med sina logaritmer och tabeller. Men säg mig läraren hur kan man visa att
x^n + y^n = z^n inte har några heltalslösningar för n > 2 ?
Det funderade en herr Fermat över för fyrahundra år sedan och en herr Wiles löste uppgiften på 1990-talet. Det skall jag berätta om en annan gång. Skall vi ta lite träning i multiplikation igen, då ?
😉