Häromdagen då bloggaren surfade, dök en artikel om Bertrand Russels tio budord för lärare upp. Det kan vara mödan värt att fundera lite på dessa! Bloggaren ska försöka röna ut, om budorden har haft någon inverkan på jobbet som fysiker i gymnasieskolan.

Vi börjar med det första budet:

1. Do not feel absolutely certain of anything

Ett gott råd minsann. Vi fysiker brukar ibland presentera vissa saker som absoluta sanningar. Ett exempel. Ljusets hastighet i tomrum är konstant och ingenting med vilomassa kan uppnå denna hastighet. Kanske det, men för en tid sedan dök det upp en rapport om att neutriner i Cern, skulle röra sig snabbare än ljuset. Dessa neutriner förefaller ju ha en liten vilomassa.

Resultatet har senare påståtts vara falskt pga ett tekniskt fel i en GPS-mätutrustning. Det må vara hur det vill med den saken. Det viktiga är att en av fysikens ”grundsanningar” åtminstone ifrågaställdes!

Konsten att tvivla måste vara oerhört viktig i en ung människas liv. Utan tvivel stagnerar utvecklingen snabbt. Jag skulle vara oerhört stolt om någon av mina elever lyckades motbevisa någon av de absoluta sanningarna här i världen.