När jag var ung funderade jag på varför Helsingfors kallas Nordens vita stad. Vilken är symboliken? Är det vinterns snö? Nja. Vinterdagar är mera grå än vita. Kan det vara Finlandiahusets marmorfasad? Hm. Den är mera bucklig och skråmig än vit. Kan det vara vår pampiga storkyrka vid Senatstorget? Kanske det, men många andra hus är ju allt annat än vita!

Häromdagen vandrade jag omkring på stan. En ishockeyfan försökte röra sig i mer eller mindre samma riktning. Det blev liksom randomwalk av det hela – han var inte precis nykter. Han hade en (blå)vit skjorta och vikinghjälm på tvären (ena hornet i pannan, andra i nacken). Han förklarade med hög röst vad han ansåg om alla som var mörkare i skinnet än han själv. Både invandrare och turister fick sig en skopa.

Kan det vara det här våra nya folkvalda i ett visst parti avser, när de talar om Nordens vita stad?