PGA ett litet tekniskt missöde gäller de data som här presenteras gäller år 2011 trots att rubriken ursprungligen utlovade 2012. I sak gäller dock mina argument, anser jag. Den aktuella statistiken för i år presenteras genast bloggaren får tag på aktuella data.

Iltalehti har listat medeltalen för poängen i de obligatoriska proven i studentexamen. Ett laudaturvitsord ger 7 poäng, eximia 6 osv. Maximalt kan man alltså nå fram till 28 poäng. Tidningen räknar sedan medeltalet för elevernas resultat i skolan. Antalet elever per skola framgår inte här. Listan kritiseras en del ute i samhället, men intressant är den. Kan inte låta bli att kommentera den lite.

Gymnasiestatistiken 2012

Som vanligt förvånar det bloggaren att vi finlandssvenska stämplas som svagare när det gäller skolframgångar. Det må vara hur det nu är med PISA-poäng och annat. Statistiken i listan talar för sig.

Samtliga gymnasier har medeltalet 17,44 poäng och standradavvikelsen 1,49 poäng, medan det finlandssvenska medeltalet är 18,40 och standardavvikelsen 1,11 poäng. På vilket sätt är det här ett svagt resultat??

Data är alltså räknat som medeltal per skola. Kompletterar kanske med ett medelavtal per elev, om data publiceras.

Här lite mera om de finlandssvenska gymnasiernas placering bland landets samtliga skolor:

Sedan till den interna finlandssvenska rangordningen

Placering 1-10
Placering 11-20
Placering 21-30
Placering 30-