Bloggaren gillar att se på satellitbilder, snurra jordklotet via Google Earth och annat motsvarande. Gamla atlasböcker är också roliga, men de blir tyvärr ofta stillbilder av världsläget. Vanligen är de minst 10 år föråldrade då man tar i dem.

Samtidigt som dagens digitala lösningar är spännande, känns den ibland lite skrämmande. Ta nattbilderna på Korea som ett exempel. Jag länkar till NASA här, utgående från att man måste kunna lita på en så stor amerikanskt nationell och därför ändå ganska öppen organisation. Jag har svårt att tro att NASA skulle manipulera bilderna. Andra kunde göra det! Varför?

Sydkorea är som bekant en demokratisk stat, med starka kopplingar till västvärlden. Nordkorea är en diktatur. Nattbilderna visar hur mörkret rent konkret lägger sig över norra delan av landmassan under natten. Folket ser inte ut att ha möjligheter till elektrisk belysning. Inte bara politiskt mörker alltså, utan också rent fysiskt.

Söker man motsvarande bilder via andra källor, är en del uppenbart manipulerade. Kontrasten mellan ljuset och mörkret är för stor och på någon bild jag sett, glimmar inte ens huvudstaden Pyongyang till i mörkret.

Skådespelaren och regissören Orson Welles lyckades år 1938 skapa panik genom ett litet knep. Han startade en radiopjäs om Världarnas krig (skriven av H.G. Wells) med att läsa upp en ”nyhetssändning”, där man berättade att monster från planeten Mars hade invaderat en amerikansk småstad. Det här gjorde Welles utan alla de tekniska rackerier vi idag har i bruk.

Kunde motsvarande ske idag. Kanske? En manipulerad verklighet som snabbt körs ut och skrämmer massorna till panik? Å andra sidan kan också osanningar och tråkigheter snabbt pekas ut via tekniken. En dementering idag sker snabbt. Man behöver inte vänta på nytryck av en bok eller ens offentliga medias reaktion, för att få fram ett budskap. Här kunde uppståndelsen om Kony-filmen tjäna som exempel. Filmen spreds snabbt och väckte stor sensation. Några dagar senare ifrågasattes vissa saker. Beskrev filmen läget idag? Vad hade organisationen bakom filmen för intressen i frågan? Vet inte, men ett sjuttons hopande och roende blev det!

Hur förhålla sig till detta? Ibland låter man sig luras. Det har skett bloggaren också! Man måste komma ihåg att ett visst mått av skepticism är på sin plats. Tro inte på allt och genast! Försök tänka lite! Det gör gott.